Αίτημα προτάσσουν οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ, οι ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το 2020 της ΠΦΥ, προκειμένου να ελαφρύνει το clawback σε βιώσιμα επίπεδα.
Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη και διαμαρτύρεται ότι έχει λάβει αρνητική απάντηση.
Την προαναφερόμενη κίνηση για την ελάφρυνση του claw back ζητούν οι φορείς, με απώτερο στόχο τη πλήρη κατάργηση του εν συνεχεία, «όπως υπήρχε και προεκλογική δέσμευση, ενώ αντί αυτού παρατείνεται το clawback μέχρι το 2024».
Σημειώνεται ότι το κούρεμα φθάνει έως και 65% των δεδουλευμένων. «Υποχρεούμαστε να κάνουμε όλες τις εξετάσεις, σε επίπεδα κάτω του κόστους σε μερικές εξ’αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η γενική αίματος αμείβεται με λιγότερο από 2 ευρώ, η δοκιμασία κοπώσεως με 14 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος με 2,5 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για την βιωσιμότητα του κλάδου προειδοποιεί το συντονιστικό όργανο, «το οφειλόμενο ποσό clawback που φτάνει τα 740 εκατ. ευρώ των ετών 2013 έως 2019 από τους φορείς ΠΦΥ ισούται με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ 2 ετών για τη διάγνωση, θα εισπραχθεί το επόμενο διάστημα σε 120 άτοκες δόσεις, μέτρο θετικό μεν του Υπουργείου Υγείας που έδωσε προσωρινή μικρή ανάσα ρευστότητας, που υπερκαλύπτεται όμως από την αναγγελία προείσπραξης του clawback του 2020 σε 12 δόσεις».
Από το συντονιστικό αποσαφηνίζεται ότι «ο συνδυασμός της παρακράτησης των 120 δόσεων του 2013-2019 και του clawback του 2020 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας θα είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο».
Μάλιστα, σε έντονο ύφος επισημαίνεται ότι «ο κλάδος έχει βάλει πλάτη τα τελευταία 10 χρόνια στηρίζοντας την Δημόσια Υγεία». Επίσης, δηλώνεται η πρόθεση ο κλάδος εν μέσω πανδημίας να εξακολουθήσει την εθνική προσπάθεια και τους ασθενείς
Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπως ισχυρίζονται, φρόντισαν για την λειτουργία των δομών παρά τη «μεγάλη ελάττωση του κύκλου εργασιών τους», ενώ «έτρεχαν» τα λειτουργικά έξοδα και «μάλιστα υψηλότερα λόγω μέτρων προστασίας».
Σημειώνεται ότι τα ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια αποτελούν «κυματοθραύστη» για την ροή ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ