Αδιέξοδο υποστηρίζει ότι έχει προκύψει τo PhARMA Innovation Forum (PIF) εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών στην πραγματοποίηση καινοτόμων θεραπειών στην χώρα μας. Ο φορέας που εκπροσωπεί 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του, επικαλείται επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ και τονίζει πως για το πρώτο εξάμηνο του 2023 η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ έφθασε στο 83%!
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το PIF μεταφράζονται σε αποφόρτιση του κράτους αφού “καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις”. Το PIF επισημαίνει ότι αυτές οι θεραπείες στηρίζουν τη δημόσια υγεία. Με τη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας ενέχεται ο κίνδυνος περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες , αφού όπως εξηγεί το PIF, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ.
Επί του θέματος το PIF προειδοποιεί ότι η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία. Οι συνέπειες αναμένεται να φανούν από τις επενδύσεις σε κλινική έρευνα, στη συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και στοτς καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, στη χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, έως τα προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Σχετικά με το ζήτημα η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Το PhARMA Innovation Forum διαχρονικά επισημαίνει το αυτονόητο. Το πληθωριστικό μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Συνεπώς, το αίτημα για δραστική μείωση του clawback είναι αποτέλεσμα κλαδικής στάσης του PIF και των βιοφαρμακευτικών εταιρειών. Τα πρόσφατα νοσοκομειακά σημειώματα για το Α’ εξάμηνο του 2023 έρχονται ως πραγματική επιβεβαίωση των θέσεών μας. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει έστω την ύστατη αυ-τή στιγμή, την ευθύνη της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους.».
Παρέμβαση ζητά το PIF από την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων σχετικά με το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023. Ζωτικής σημασίας κρίνεται να εφαρμοστεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική. Στόχος είναι η διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του κλάδου καθώς και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ