Skip to content

SOS για τους μειωμένους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος κάνοντας λόγο για τεράστιο κενό στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων λόγω της πανδημίας.

Την συνεργασία των αρμόδιων φορέων ζητά ο ίδιος από το υπουργείο Υγείας  για να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών μετά την δραματική καθυστέρηση. Προ της πανδημίας  εφαρμοζόταν σε μεγάλο βαθμό το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

Ενδεικτικό είναι ότι χάρη και στο τεράστιο έργο των παιδιάτρων που έχουν εφαρμόσει  τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, εξασφαλίστηκε κάλυψη του 40% των παιδιών,  μειώνοντας κατά πολύ τη μηνιγγίτιδα Β, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Την κατιούσα έλαβαν οι εμβολιασμοί στο πρώτο lock down (Μάρτιος – Απρίλιος 2020),  «ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Ακόμη πιο άσχημα είναι τα ποσοστά στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, «δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Παρά το γεγονός ότι μετά το πρώτο lock down οι εμβολιασμοί  άρχισαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί «άγγιξαν» το ποσοστό του 80%,  «δυστυχώς, με το δεύτερο lock down το Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%» υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV)→μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,
  • Μηνιγγίτιδα C →μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,
  • Μηνιγγίτιδα Β →μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.

 Ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό:

Το φαινόμενο του μηδενικού εμβολιασμού εμφανίστηκε ξανά στο τρίτο lock down του Φεβρουαρίου 2021 στην εφηβική ηλικία. Ο ειδικός προειδοποιεί  πως «το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί».

Ο ίδιος προειδοποιεί «αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Τον κίνδυνο επισημαίνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος για τις «ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι του COVID-19».  Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι  θα αποτελέσουν την αιτία οι γονείς να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης» υπενθυμίζει.

lockdownΕθνικό Πρόγραμμα ΕμβολιασμώνΕμβόλιαΕμβολιασμόςΜηνιγγίτιδα Βπαιδιά

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...