Skip to content

ΠΙΣ: SOS για την εξ’ αποστάσεως συνταγογράφηση

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί τα μέλη του για  τις υποχρεώσεις πιστοποιημένων ιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λόγω της πανδημίας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη δέουσα προσοχή να δείξουν οι γιατροί που διαθέτουν πιστοποίηση στο σύστημα συνταγογράφησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., υπενθυμίζοντας την υποχρέωση τους να συνταγογραφούν φάρμακα μόνο κατόπιν εξετάσεως του ασθενούς με φυσική παρουσία, εκτός από έκτακτες ή εξαιρετικές περιστάσεις.  Οι περιστάσεις  πρέπει να δικαιολογούν την εξ’ αποστάσεως συνταγογράφηση και την διαπίστωση υπαρκτών αναγκών του ασθενούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούσει ο ΠΙΣ για ενδεχόμενη παράβαση των υποχρεώσεων του ιατρού, προειδοποιώντας ότι εφόσον υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ. φέρει πειθαρχική ευθύνη και μπορεί να υποστεί σημαντικές λοιπές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) (ΠΔ 121/2008 Υποχρεώσεις ασφαλιστικών οργανισμών, θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών (Α / 183) άρθρο 2) προβλέπονται ποινικές ευθύνες και διοικητικές κυρώσεις.

Αναλυτικότερα: «για τους ιατρούς τους συμβεβλημένους με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λόγο προσωρινού αποκλεισμού από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από τέσσερις (4) μέχρι δώδεκα (12) μήνες ή οριστικής καταγγελίας της σύμβασης, για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό ή και οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση, ανάλογα με τη συχνότητα και σοβαρότητα αυτής, καθώς και λόγο αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

 

Επί του θέματος, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι  οι συμβεβλημένοι / πιστοποιημένοι ιατροί φέρουν και αποζημιωτική ευθύνη. Για την διευκόλυνση των μελών του ο ΠΙΣ αναφέρει τις εξής διατάξεις:

  • το άρθρο 20 του Νόμου 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας
  • τα άρθρα 2 και 59 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  • το άρθρο 2 του ΠΔ 121/2008 Υποχρεώσεις ασφαλιστικών οργανισμών, θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών
  • το άρθρο 93 του ν. 4472/2017 (Α / 74) Έλεγχος συνταγογράφησης από Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • το άρθρο 13 § 4 του ΝΔ 96/1973: Εμπορία φαρμακευτικών διαιτητικών & καλλυντικών προϊόντων (ΦΕΚ Α’ 172) που απαγορεύει την χορήγηση φαρμάκων άνευ ιατρικής συνταγής και το άρθρο 19 § 6 (β) του ίδιου νομοθετήματος που επιβάλλει κυρώσεις.Ειδικά για την χορήγηση αντιβιοτικών ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του ν. 4675/2020.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε:Οδηγίες_ΠΙΣ_Ηλεκτρονική_Συνταγογράφηση1

Συνολικά, ο ΠΙΣ καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Απαγορεύεται η έκδοση συνταγής χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου καθώς η συνταγή εκδίδεται ΜΟΝΟ κατόπιν εξέτασης και αξιολόγησης, με φυσική παρουσία του ασθενούς, από τον ιατρό. Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων άνευ ιατρικής συνταγής. Ειδικά για την περίπτωση αντιβιοτικών ισχύον πρόσθετα μέτρα. Όσον αφορά τα φάρμακα με κόκκινη γραμμή μονή ή διπλή ισχύει αυστηρή απαγόρευση χορήγησης από μη ειδικό. Τέλος ειδικά για φάρμακα σχετικά με τον covid19 (κολχικινη, χλωροκινη, αζιθρομυκινη) η εκ των υστέρων συνταγογράφηση ή με προσχηματική διάγνωση απαγορεύεται αυστηρά.
  2. Απαγορεύεται η έκδοση εκ των υστέρων συνταγής για τυχόν φάρμακα που έχουν ήδη δοθεί κατά παράβαση του Νόμου.
  3. Οι ιατροί υποχρεούνται να προβαίνουν σε ταυτοπροσωπία του ασθενούς, δηλαδή να ελέγχουν και να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτοποίηση. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητας τους και εντός εγκεκριμένων ενδείξεων. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση
  4. Να μη επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων, εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή.
  5. Η μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω ελέγχεται αυστηρά πειθαρχικά και μπορεί ο ιατρός να υποστεί ποινικές και αποζημιωτικές κυρώσεις.
COVID-19εξ’ αποστάσεως συνταγογράφησηΗλεκτρονική ΣυνταγογράφησηΠΙΣ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έρευνα για τις στάσεις έναντι στον κοροναϊό
Καλά νέα για τη διαχείριση της αιμορροφιλίας

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...