Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή, όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Πρόεδρος ΕΚΕ, Γιάννης Γουδέβενος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Σε 200.000 εκτιμάται ο αριθμός των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο.
Ένας στους τρεις Έλληνες άνω των 60 ετών έχει υπέρταση. Συνολικά υπολογίζεται ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Μάλιστα, το 50% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση και ότι δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, επεσήμανε ο Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου» και πρόεδρος της Ο.Ε. Αρτηριακής Πίεσης της ΕΚΕ, Κώστας Θωμόπουλος.
Με στόχο την αφύπνιση η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία σε συνέντευξη τύπου με αφορμή, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στο Αμφιθέατρό της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2019), την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019), την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2019).
Μια σειρά από πολύπλευρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών θα πραγματοποιηθούν από την ΕΚΕ σε έξι μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
Στις προγραμματισμένες κοινωνικές δράσεις της ΕΚΕ σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση αναφέρθηκε ο Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Αντιπρόεδρος της EKE, Ιωάννης Kανακάκης. Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα και αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών νοσημάτων πρόσθεσε η Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος της ΕΚΕ. Στο διά βίου κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας της τάξης του 20%, αναφέρθηκε η κ.Χρυσοχόου, τονίζοντας ότι «αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν έχουμε αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση».
Σε έναν ακόμη εχθρό της καρδιάς αναφέρθηκε ο Καθηγητής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο και τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Τσιούφης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε οι μετρήσεις της πίεσης πρέπει να είναι κάτω από 140 mm Hg και 90mm Hg για να σώσει τη ζωή του ο ασθενής και να ελέγχει πραγματικά την αρτηριακή του πίεση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΚΕ δόθηκε ο λόγος και σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια, και συγκεκριμένα στον ζωγράφο κ. Ρωμανό, ασθενή με τριπλό bypass, ο οποίος μίλησε για την δύσκολη εμπειρία που είχε όντας ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κ. Ρωμανός περιέγραψε για το πώς αντιμετώπισε την ασθένεια μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την καλή συνεργασία με τους Έλληνες καρδιολόγους, κάτι που συνέβαλε στο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι και σήμερα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ