Βρετανοί ερευνητές ανάπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να εντοπίσει ποιοι άνδρες με προχωρημένο, καρκίνο του προστάτη, θα ωφεληθούν περισσότερο από μία νέα φαρμακευτική θεραπεία. Το τεστ εντοπίζει DNA καρκίνου στο αίμα, βοηθώντας τους γιατρούς να ελέγξουν αν αποδίδουν νέες θεραπείες υψηλής ακρίβειας.
Η υπόθεση αφορά ένα νέο φάρμακο με την ονομασία ολαπαρίμπη (olaparib). Αυτού του τύπου οι θεραπείες θεωρούνται ως το μέλλον της ογκολογικής θεραπείας γιατί πρόκειται για στοχευμένες θεραπεία, που είναι κατάλληλη μόνο για συγκεκριμένους ασθενείς. Το θέμα βέβαια είναι να εντοπιστούν με ακρίβεια ποιοι ασθενείς είναι οι πλέον κατάλληλοι να τη λάβουν.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ερευνητές από το The Institute of Cancer Research και Royal Marsden NHS Foundation Trust ανάπτυξαν και δοκίμασαν ένα νέο τεστ αίματος σε μία ομάδα 49 ασθενών. Ο καθηγητής ογκολογίας Johann de Bono ανάφερε ότι «αναπτύξαμε ένα ισχυρό, τριπλό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να επιλέξουν θεραπεία, να ελέγξουν αν αυτή αποδίδει και να παρακολουθούν την εξέλιξη του όγκου».
Βέβαια, δεν είναι δυνατόν ακόμη το νέο τεστ να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, καθώς απαιτούνται δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, οι ερευνητές κάνουν λόγο για εξέταση, η οποία είναι δυνατόν να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες. Γενικά, υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ανδρών θα αναπτύξει όγκο στον προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Στην Ελλάδα, είναι ο δεύτερος πιο συχνός μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 3.200 άνδρες με τη νόσο.
Η ολαπαρίμπη (olaparib) αναστέλλει τη δράση της ανθρώπινης πολυμεράσης της πολυ-άδενο διφωσφορικής ριβόζης (PARP), η οποία συμβάλλει στην επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων που έχει υποστεί βλάβη (τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα καρκινικά κύτταρα) κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.
Όταν αναστέλλεται η δράση του ενζύμου PARP, το DNA που έχει υποστεί βλάβη στα καρκινικά κύτταρα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί και συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα νεκρώνονται. Η ολαπαρίμπη δεν έχει εγκριθεί ακόμη για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο προστάτη. Μέχρι σήμερα, στην Ε.Ε. έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και αφορά τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, των ωαγωγών ή πρωτοπαθή καρκίνο του περιτοναίου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ