Λόγω της έλλειψης παιδιάτρων σταμάτησαν να γίνονται εμβολιασμοί αλλά και τοκετοί.
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, προκειμένου να αναδείξουν την επικινδυνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Αφορμή οι δυσλειτουργίες τόσο στην Παιδιατρική όσο και στη Μαιευτική κλινική.
Το νοσηλευτικό ίδρυμα από χρόνια δεν είχε μόνιμους παιδίατρους, παρά μόνο μία παιδίατρο με ειδική εργασιακή σχέση (μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ) και έναν επικουρικό παιδίατρο (δηλ. συμβασιούχο). Ο τελευταίος πρόσφατα παραιτήθηκε, καθιστώντας πλέον αδύνατο τον τακτικό και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των παιδιών σε ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί πέραν του τακτικού πληθυσμού και οικογένειες προσφύγων.
Η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής είναι συνυφασμένη με εκείνη της Μαιευτικής, καθώς η παρουσία τους είναι απαραίτητη τόσο κατά τη διάρκεια τοκετού και καισαρικής τομής όσο και για το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα νεογνά στην κλινική. Έτσι, η υποστελέχωση της πρώτης ουσιαστικά ανέστειλε τη δυνατότητα διενέργειας τοκετών στο νοσοκομείο.
Από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύουν, όμως, να κλείσουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως το Ακτινοδιαγνωστικό. “Οι δύο γιατροί του καλούνται να διαγνώσουν ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες και υπερήχους. Το ίδιο συμβαίνει και με το Αναισθησιολογικό Τμήμα που οι δύο αναισθησιολόγοι καλούνται να εργασθούν με πέντε διαφορετικές χειρουργικές ειδικότητες. Στα παραπάνω προστίθενται οι μονήρεις ιατρικές ειδικότητες, αλλά και το ελάχιστο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό” αναφέρει το Σωματείο.
Την ίδια ώρα, η Μαιευτική Κλινική λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και με δύο μόνο νοσηλεύτριες, αφού παρά τις αποχωρήσεις αντικαταστάσεις δεν γίνονται. “Μία νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα όπως Χειρουργείο, Μαιευτική και Χειρουργική Κλινική με ό,τι αυτό συνεπάγεται” σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Καταγγέλλουν, ακόμη, πως η ΜΕΘ με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Παθολογική Κλινική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική, το Αναισθησιολογικό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με μία νοσηλεύτρια στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στα τμήματα του νοσοκομείου, την τεχνική υπηρεσία, την διοικητική, τα εργαστήρια. Ενδεικτικά, η πρωινή βάρδια του Ακτινολογικού λειτουργεί με έναν εργαζόμενο.
“Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι. Κινδυνεύει η υγεία τους από την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και από τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας” αναφέρει το Σωματείο, κάνοντας λόγο για διαρκές μνημόνιο στην Υγεία σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ