Ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις μπορεί να μειωθεί σημαντικά ακόμη και με μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2019), που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Στη μελέτη πήραν μέρος 438.952 άτομα, που συμμετέχουν στο μητρώο Biobank, που υπάρχει στη Βρετανία.
Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μικρές μειώσεις της «κακής» χοληστερόλης (LDL-C) και της αρτηριακής πίεσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός των 0,3 mmol / L (14 mg / dL) χαμηλότερης LDL-C και 5 mmHg χαμηλότερης πίεσης συσχετίστηκε με 50% χαμηλότερο κίνδυνο διάρκειας ζωής καρδιαγγειακής νόσου!
Ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Brian Ference από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε πως «αυτές οι μικρές τροποποιήσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης είναι το είδος των αλλαγών που μπορούν να επιτευχθούν με την υγιεινή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι αποτελεσματικοί τρόποι βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας».
Η μελέτη έδειξε ότι μεγαλύτερες μειώσεις με πιο επιθετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή θεραπείες με φάρμακα οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Π.χ. ο συνδυασμός μείωσης της κακής χοληστερόλης κατά 1 mmol/L (38.67 mg/dL) της αρτηριακής πίεσης και κατά 10 mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 80% και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό θάνατο κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα (68%)!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ