Ο αυτοέλεγχος του διαβήτη συμβάλλει σημαντικά στην καθυστέρηση ή και στην απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών, οι οποίες – εκτός από εξαιρετικά κοστοβόρες για το σύστημα υγείας – είναι ιδιαίτερα επίπονες για τον πάσχοντα, ενώ μπορεί να του στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή.
Συνεπώς, η πρόσβαση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη σε νέες τεχνολογίες είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητα ζωής τους. Το πλέον σύγχρονο σύστημα μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι το FreeStyle Libre, χάρη στο οποίο οι μετρήσεις γίνονται αναίμακτα και σε πραγματικό χρόνο, απλουστεύοντας την καθημερινότητα των πασχόντων, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.
«Σήμερα ο ασθενής για να μετρήσει τη γλυκόζη στο αίμα του κάνει μέχρι και 7 μετρήσεις την ημέρα. Με τη νέα τεχνολογία όμως δεν χρειάζονται πάνω από 2 μετρήσεις ημερησίως. Η μέτρηση, μάλιστα, γίνεται ακόμη και πάνω από τα ρούχα» λέει ο ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με ΣΔ (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Γιώργος Τσούτσας.
Η τεχνολογία αυτή που διατίθεται ήδη σε 30 χώρες παγκοσμίως, ήρθε πέρυσι και στην Ελλάδα (εδώ). Ο ΕΟΠΥΥ τότε, μετά από σχετική πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, δεσμεύτηκε να εγκρίνει την αποζημίωση της συσκευής και των αναλωσίμων της. Δέκα μήνες μετά, όμως, η πρόταση της Ομοσπονδίας παραμένει καταχωνιασμένη σε κάποιο συρτάρι στον Οργανισμό, παρά το αποδεδειγμένο όφελος για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη βάσει των δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών (εδώ), καθώς και την εκπεφρασμένη άποψη των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών.
Έτσι, οι ασθενείς για να μετρήσουν τη γλυκόζη τους είναι αναγκασμένοι να τρυπιούνται διαρκώς χρησιμοποιώντας τους συμβατικούς τρόπους, ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αγόρασαν τη συσκευή (μετρητής, αισθητήρας) και ανά 14 ημέρες αγοράζουν και τα αναλώσιμα που απαιτούνται (patch για την τοποθέτηση του αισθητήρα).
Η συγκεκριμένη σύγχρονη τεχνολογία, με αποδεδειγμένο όφελος για τον ασθενή, δεν είναι η μόνη που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, φυσικά. Όπως εξηγεί ο κος Τσούτσας, ούτε ο καταγραφέας για την μέτρηση της τάσης του σακχάρου στα άτομα με ΣΔ τύπου 1 καλύπτεται, παρότι έχει υπάρξει πρόβλεψη για μηδενική συμμετοχή στην αγορά των αναλωσίμων του. Καθώς, μάλιστα, το κόστος της συσκευής αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο οι ασθενείς καταφεύγουν στην ενοικίασή της με το μήνα από τις δύο εταιρίες που το διαθέτουν στη χώρα μας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ