Αντίθετους βρίσκει τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τις εργασιακές τους σχέσεις, μέσω της οποίας όσοι εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν προθεσμία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο για να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ, είτε τα ιδιωτικά ιατρεία.
Όσο επιλέξουν την ΠΑΑ, μαζί κι όσοι συνάδελφοί τους έχουν ήδη κριθεί, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το «ιδιωτεύειν» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη στάση της Αριστοτέλους, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΠΕΔΥ, αφού η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων γιατρών με το νόμο Γεωργιάδη, είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρέπει άμεσα να υπάρξει η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις. Η εργασιακή σχέση των ιατρών με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ρυθμιστεί με όρους κοινής λογικής και αμοιβαίας συνεννόησης μεταξύ ιατρών και κυβέρνησης» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, ο οποίος θα παραβρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του κλάδου για το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο. Άλλωστε, η απαίτηση του Υπουργείου Υγείας για παραίτηση των γιατρών που υπηρετούν με προσωρινές αποφάσεις από τις δικαστικές τους αξιώσεις, όπως προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ομοσπονδία.
Η ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ υποστηρίζει, ταυτόχρονα, πως το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου για την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού του ΠΕΔΥ σε καθεστώς ΠΑΑ είναι ανεπαρκές. «Ένα νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως αν δεν περάσουν 7-10 χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του» εκτιμά ο κος Ψυχάρης, επισημαίνοντας πως ο καθορισμός της εργασιακής σχέσης οφείλει να είναι μεταγενέστερος της δημιουργίας του νέου πρωτοβάθμιου δημόσιου συστήματος υγείας. Για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του τελευταίου, άλλωστε, πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά.
Η έντονη επιφυλακτικότητα που προκαλούν στους επαγγελματίες του κλάδου τα προαναφερόμενα «αγκάθια», ενδέχεται να οδηγήσουν σε «φυγή» από το σύστημα αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών, κυρίως όσων πλησιάζουν την ηλικία της συνταξιοδότησης που είναι και οι πιο έμπειροι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΠΕΔΥ υπηρετούν μόλις 2.200 γιατροί, με τους μισούς σχεδόν (40%) με δικαστικές αποφάσεις, τη στιγμή που για να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα ΠΦΥ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6.000 επαγγελματίες υγείας.
Στο μεταξύ, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία, μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους βεβαίως είναι τεράστιες, αφού είτε καταφεύγουν σε νοσοκομεία επιβαρύνοντας δραματικά την δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε πληρώνουν ιδιώτη γιατρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο. Στην Κεφαλονιά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Αντίστοιχα, στο νόμο Λασιθίου. Στην Έδεσσα δεν υπάρχει παιδίατρος, αλλά ούτε παθολόγος. Στον Έβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους. Στην Αττική, επίσης, περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, η Καλλιθέα έχουν μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή, οι μισές από τις αεροδιακομιδές θα αποφεύγονταν, αφού το κόστος κάθε μίας (15.000-20.000 ευρώ) ισοδυναμεί με το μισθό ενός γιατρού.
Την ίδια ώρα, παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις το 5% στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ.
Όπως εκτιμά η ηγεσία της Ομοσπονδίας, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την κριτική στο νόμο Γεωργιάδη που οδήγησε σε «λουκέτο» το 40% των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), η Αριστοτέλους επί της ουσίας έρχεται να εφαρμόσει αυτά που στηλίτευε, χωρίς μάλιστα να έχει παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο σύστημα που θέλει να οικοδομήσει στην ΠΦΥ. Ένα βήμα το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μετέωρο, δεδομένων των συνθηκών.
Τα προαναφερόμενα αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ θα εκθέσει σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδριάζει για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ενώ το προσεχές Σάββατο ο κλάδος θα συνέλθει σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ