“Πράσινο φως” έλαβε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ενώ η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση από τα κόμματα των ονομάτων των βουλευτών που θα μετάσχουν στην Επιτροπη, η οποία καλείται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε 3 μήνες από τη συγκρότηση της.
Κατά την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε, οι τόνοι ανέβηκαν, με τους βουλευτές και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης να εξαπολύουν βέλη κατά ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία την περίοδο 1997-2014.
Από την άλλη, το σύνολο των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Κυβέρνηση να διευρύνει την υπό εξέταση περίοδο, ώστε να συμπεριλάβει και τα 2 τελευταία χρόνια.
Αν και η συζήτηση συχνά στρεφόταν και σε θέματα πέραν της Υγείας, με κυρίαρχη την αξιολόγηση, τις εκλογές και τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, στις ομιλίες και τις αντιδικίες μεταξύ Υπουργών και Βουλευτών πρωταγωνιστές ήταν τα σκάνδαλα του χώρου της Υγείας, με τις λέξεις ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και “Ερρ. Ντυνάν” να ακούγονται ιδιαιτέρως.
“Όσα κόλπα κι αν επιχειρεί η αντιπολίτευση, δεν θα υπάρξει συγκάλυψη στο χώρο της υγείας πριν και μετά την κρίση”, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε ώρες πριν.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και την κάλυψη των ανασφάλιστων , απαντώντας στις αιτιάσεις περί ανικανότητας της κυβέρνησης. “Μας λέτε ανίκανους… Είμαστε ανίκανοι στη διαφθορά, στις μίζες και τις ρεμούλες όπως εσείς” δήλωσε. Κατά τον κ. Τσίπρα, η διαφθορά ήταν συνειδητή πρακτική, που λεηλάτησε το δημόσιο συμφέρον την περίοδο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η οποία είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια, αμέλεια ή ανικανότητα αφού αφορά υποθέσεις που, όπως είπε,” έχει βουίξει ο τόπος τόσα χρόνια”.
“Έμεινα έκπληκτος με την πρόταση της ΝΔ” σημείωσε και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να έχει αρχίσει να απολογείται ήδη. Αναφερόμενος στην υπόθεση “Ερρ.Ντυνάν”, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε σε ποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης ενα δημόσιο νοσοκομείο θα μπορούσε να δοθεί χάρισμα σε έναν ιδιώτη, “να του σβήσει τα χρέη και με 20 εκατ. να πάρει μια ατμομηχανή χρημάτων, ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας και να μην έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες”.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σοβαρά πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην υπόθεση ΚΕΕΛΠΟ, ενώ σχολίασε και τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και το “πάρτι” στην τιμολόγηση, για να αναφερθεί και στην υπόθεση Novartis.
“Στα ζητήματα διαφάνειας στο χώρο της υγείας, πέραν του ηθικού πλεονεκτήματος και του ηθικού αιτήματος του λαού να μάθει τι συμβαίνει, θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν μας αφορά αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες, αν έχουν παραγραφεί ή όχι, αλλά να ρίξουμε φως σε όλα όσα αποτελούν βασικές αιτίες της χρεωκοπίας της χώρας, ενώ εσείς διακαώς ζητάτε να φύγουμε από την κυβέρνηση. Γιατί φοβάστε πως όσο μένουμε τόσο θα μας δίνεται η ευκαιρία να ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα σας”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την τοποθέτηση του.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίμησε πως η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική πρόταση αφήνει εκτός το 1996 λόγω της θητείας του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο (γενικός γραμματέας Πρόνοιας) τη συγκεκριμένη χρονιά.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε πως η πρόταση για εξεταστική επιτροπή στο χώρο της υγείας έχει προκαλέσει ευρυτατο πολιτικό εκνευρισμό, πολίτικη χυδαιότητα ευθέως ανάλογη της εμπλοκής ανθρώπων στελεχών σε αυτήν την ιστορία. “Με περισσή υποκρισία οι 2 βασικές πολιτικές δυνάμεις σήμερα λένε “ολα στο φως”. Ειναι, όμως, πολυ αργά για να γινει πιστευτό”, ανέφερε. Ο κ. Ξανθός επανέλαβε πως το πάρτι στην Υγεία εχει πολιτικό ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του συστήματος και το σπάσιμο της ομερτά.
“Τα δικά σας πολιτικά στελέχη έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, δικοί σας διοικητές έχουν πιαστεί δωροδοκούμενοι, δικοί σας σύμβουλοι πιάστηκαν ψευδόμενοι”, σημείωσε.
Της ομιλίας του κ. Ξανθού προηγήθηκε νέα κόντρα μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και του Άδ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, οι δύο άνδρες κατάφεραν να προκαλέσουν την ενόχληση και του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος τους κάλεσε σταματήσουν τη βεντέτα και τους διάλογους στον ενικό γιατί η Βουλή δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ.
Ο κ. Πολάκης δεν απέφυγε να στραφεί και πάλι εναντίον των ΜΜΕ, πέραν της αντιπολίτευσης, ένω έκανε λόγο για μαύρο χρήμα στην Υγεία, που έφθασε τα 85 δισ. από το 2010 και μετά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ “μαυσωλείο της διαφθοράς και off-shore των κυβερνήσεων”.
“Πρώτη φορά γίνεται εξεταστική για την υγεία και αυτό γιατί δεν μας έχουν στο χέρι”, σημείωσε ο κ. Πολάκης και υποστήριξε πως ενώ βοούσε ο τόπος από εκατοντάδες δημοσιεύματα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έθαψαν όλα. “Από το 1981 ως το 2010 δόθηκαν 265 δισ. ευρώ στην υγεία και από αυτά το 60% ήταν δημόσια και το 40% ιδιωτική δαπάνη. Από αυτά ήταν μαύρο χρήμα, υπερτιμολογήσεις, ληστεία του ελληνικού λαού και αυτό έγινε με τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας” ανέφερε.
“Δεν μοιάζουμε βρε… το καταλαβαίνεις; Δεν είμαστε σαπισμένοι. Όταν θα βγείτε σε καμιά 20αριά χρόνια μας ελέγχετε τότε”, συμπλήρωσε.
Αντιδρώντας στις κατηγορίες Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν έχει πάει ακόμη στον Εισαγγελέα, ενώ δήλωσε ότι παραιτείται κάθε παραγραφής για να εξεταστούν όσες κατηγορίες εξαπολύονται εις βάρος του και προκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πράξει το ίδιο.
“Ψηφίστε προκαταρκτική κατευθείαν. Τι αξία έχει η εξεταστική;” διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας ότι έκανε τεράστιο δώρο στη φαρμακοβιομηχανία με το rebate;
Κατά τον κ. Γεωργιάδη η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας μένει έκθετη από τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Π. Κουρουμπλής, προκάτοχος του κ. Ξανθού στο τιμόνι της Αριστοτέλους. Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι είχε υπογράψει απόφαση τιμολόγησης Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2015 , παρουσία του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στα θέματα Υγείας G. Carone . Μάλιστα, ζήτησε να κατατεθεί το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
“H Ν.Δ. λέει να ελεγχθούν όλα. Δεν πρέπει όμως να ελεγχθεί και αυτό που είπε προηγουμένως ο κ. Κουρουμπλής ότι, στις 20 Αυγούστου 2015, ο κ. Καρόνε έλεγξε το δελτίο τιμών, το οποίο δεν βγήκε ποτέ; Αυτό να μην ελεγχθεί; Αυτό στέλνει φυλακή τον κ. Ξανθό”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ομολογία κακουργήματος χαρακτήρισε τη δήλωση του Κουρουμπλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ