Η βαθμολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου, που τους διαχωρίζει σε «άριστους», «μέτριους» και «ανεπαρκείς» και με συγκεκριμένα ποσοστά έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των νοσηλευτών.
Σύμφωνα με το νόμο 4250/2014 και τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την αξιολόγηση, εκ προοιμίου μόλις το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούν να θεωρηθούν «άριστοι», το 60% «μέτριοι» και το 15% «ανεπαρκείς». Αυτό, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματος τους οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, ήταν που εξόργισε τον κλάδο.
Κατά την ΠΑΣΟΝΟΠ οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης «επιχειρούν για μια ακόμη φορά να εξαπατήσουν τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές της χώρας, προσποιούμενοι δήθεν την εισαγωγή της κατ’ όνομα και μόνο «Αξιολόγησης» ως τη μείζονα μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Δημόσιο».
Όπως τονίζει, στα Δημόσια Νοσοκομεία η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας, αφού «οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν».
Ακόμη και οι περιοδικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,3 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet, αποδεικνύεται, για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, «η μέχρι και 30% αύξηση της θνησιμότητας στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό».
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καλεί όσους συναδέλφους εμπλακούν στη διαδικασία της αξιολόγησης να μην «υπακούσουν» στις οδηγίες που, όπως σημειώνεται, «προσβάλλουν εκτός από τη νοημοσύνη, την επαγγελματική τιμή και την επιστημονική υπόληψη ενός ολόκληρου Κλάδου».
«Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις Διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων, σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η Ελληνική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να αξιολογήσει» το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους Δημόσιας Διοίκησης».
Από την πλευρά του, το Α’ Νοσηλευτικό Σωματείο της ΠΑΣΟΚΝ αναρωτιέται «με τι κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» πχ η νοσηλεύτρια που κρατά μία κλινική μόνη της παλεύοντας :
α) να φροντίσει να διεκπεραιωθούνε οι θεραπευτικές αγωγές,
β) να χορηγήσει φάρμακα και
γ) να έχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα για 40 και 50 ασθενείς τρέχοντας στους θαλάμους και στα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής?
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» η νοσηλεύτρια που φροντίζει 3 και 4 ασθενείς στην ΜΕΘ μόνη της, με τόσο ανασφαλείς επικίνδυνες αναλογίες νοσηλευτή/ασθενούς;
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούνε ως «άχρηστοι» οι νοσηλευτές που προπηλακίζονται, γίνονται θύματα ξυλοδαρμού από εξαγριωμένους και απελπισμένους ασθενείς και συνοδούς τους που περιμένουν ώρες για να εξετασθούνε στα Επείγοντα;»
Μάλιστα, η Ομοσπονδία κρίνει πως ο νόμος αποτελεί ακόμη ένα οριζόντιο μέτρο για τον περιορισμό του αριθμού και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αντίστοιχα, η ΠΑΣΟΝΟΠ έχει καταθέσει τουλάχιστον 10 φορές μέσα σε πέντε χρόνια σχέδιο αξιολόγησης προς διαβούλευση, «βασιζόμενο σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν».























Comments (0)