Σε σταθμούς Α΄ Βοηθειών τείνουν να μετατραπούν τα Κέντρα Υγείας που μαραζώνουν χρόνια τώρα δίχως προσωπικό, χρηματοδότηση και υλικά, και πιο έντονα από τότε που αποσυνδέθηκαν από τα νοσοκομεία. Η απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων από τα δείγματα αίματος που λαμβάνονται στα Κέντρα Υγείας του νησιού, είναι ενδεικτική της απαξίωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί οι συγκεκριμένες δομές.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι τα δείγματα θα λαμβάνονται μεν από τα ΚΥ, αλλά θα μεταφέρονται στη συνέχεια στα κεντρικά νοσοκομεία του νησιού. Μάλιστα τα δείγματα δεν θα μεταφέρονται με το ρυθμό που λαμβάνονται, αλλά σε συγκεκριμένο αριθμό και ημέρες μέσα στην εβδομάδα.
«Η απόφαση αυτή αποδεικνύει από τη μία ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αναπτύξει ένα πλήρες οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σε πόλεις και χωριά, αλλά να μετατρέψει τα Κ.Υ. σε σταθμούς που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες» σχολιάζουν οι εργαζόμενοι. «Από την άλλη θέλει να φορτώσει στο νοσοκομείο αναφοράς το κόστος λειτουργίας όλων των εργαστηρίων του νομού» συμπληρώνουν, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ομολογία συνέχισης της σημερινής αθλιότητας στα Κέντρα Υγείας.
«Το Δίκτυο ΠΦΥ που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει θα είναι ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ΜΚΟ, των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, της Τοπικής Διοίκησης, κ.λπ. Οι συνέπειες για τους ασθενείς είναι υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων» και το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας μεταφέρεται μέσω των δημοτικών τελών και της τοπικής φορολόγησης στους κατοίκους» καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ