«Πρώτα ο άνθρωπος», έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας. Τον παροτρύνουμε λοιπόν να επισκεφθεί το Λαϊκό νοσοκομείο. Εκεί την Παρασκευή, 9 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζο, ενώ στον 3οόροφο παραμένει κλειστή μία ανακαινισμένη κλινική 15 κλινών!
Μάλιστα, η κλινική περιλαμβάνει μόνο δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια – τα μοναδικά σε όλο το νοσοκομείο! Πρόκειται για την πτέρυγα «Κωνσταντίνου Πούλιου», η οποία ανακαινίστηκε πριν από 7 ολόκληρα χρόνια, αλλά έκτοτε παραμένει κλειστή και σήμερα λειτουργεί σαν… αποθήκη.
Αιτία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι – υποτίθεται – η έλλειψη προσωπικού. Θα δείτε παρακάτω γιατί λέω υποτίθεται. Μέχρι το 2012, που ξεκίνησαν τα έργα ανακαίνισης, η μονάδα διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο διάδρομος της κλινικής φάντασμα έχει στιβαγμένα παλιά κρεβάτια από άλλα τμήματα…
Όταν όμως ξεκίνησε η ανακαίνιση, οι νοσηλευτές μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα για 6 μήνες, μέχρι να τελειώσουν τα έργα. Ωστόσο, δεν επέστρεψαν πίσω, με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, διότι αντέδρασαν οι διευθυντές των κλινικών, στις οποίες είχαν μεταφερθεί οι νοσηλευτές και η διοίκηση του νοσοκομείου, υπέκυψε στις αντιδράσεις! Μιλάμε για σύγχρονο νοσοκομειακό μάνατζμεντ…
Όπως βλέπουμε στις παρακείμενες φωτογραφίες, όλος ο εξοπλισμός είναι ολοκαίνουργιος και αχρησιμοποίητος: κρεβάτια, στρώματα, κομοδίνα, ερμάρια και τουαλέτες. Βέβαια, μετά από 7 χρόνια αχρησίας, ήδη υπάρχουν εμφανή σημάδια φθοράς και έλλειψης συντήρησης κυρίως στα είδη υγιεινής.
Ο εξοπλισμός των θαλάμων είναι ολοκαίνουργιος και αχρησιμοποίητος
Οι τουαλέτες έχουν εμφανή σημάδια φθοράς από την εγκατάλειψη…
Το μπάνιο έχει το βασικό εξοπλισμό, που αραχνιάζει εδώ και 7 χρόνια
Ενώ λοιπόν αραχνιάζει μία σύγχρονη πτέρυγα με 15 κλίνες, σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου έχουμε 10-20 ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους. Στην εφημερία της Πέμπτης, το νοσοκομείο εισήλθε με μόλις 5 κενά κρεβάτια και την Παρασκευή το πρωί είχαμε συνολικά 9 ράντζα (πάντα το καλοκαίρι έχουμε λιγότερα).
Τραγική ειρωνεία; Η πτέρυγα αποκαλείται «πτέρυγα θέσεων», δηλαδή, αφορά τη νοσηλεία σε μονόκλινο ή δίκλινο, εφόσον βέβαια κάποιος ασθενής θελήσει να πληρώσει κάποιο κόστος, ανάλογα με το τι καλύπτει ο ασφαλιστικός του φορέας. Παρόμοιοι θάλαμοι υπάρχουν και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός και λειτουργούν κανονικά, αποφέροντας πολύτιμα έσοδα.
Συνεπώς, η υπόθεση συνδέεται και με οικονομική κακοδιαχείριση, εκ μέρους όλων των διοικήσεων του Λαϊκού νοσοκομείου τα τελευταία 7 χρόνια. Και χρειάζεται να παρέμβει κάποιος εισαγγελέας για να διαλευκανθούν πλήρως οι τεράστιες ευθύνες, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι παλαιότερα είχε παρέμβει και ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής. Όταν ακόμη λειτουργούσε η πτέρυγα, το Δ.Σ. του νοσοκομείου είχε κάνει δεκτό αίτημα του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, να μπορούν να νοσηλεύονται στην πτέρυγα συγγενείς εργαζομένων, χωρίς επιπλέον χρέωση. Πράγμα που φυσικά δεν υλοποιήθηκε μετά την παρέμβαση Ρακιντζή…
Νοσηλευτές σε διοικητικές θέσεις!
Να έλθω τώρα στους νοσηλευτές. Είπα νωρίτερα ότι υποτίθεται πως αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού. Διότι από μία πρόχειρη έρευνα διαπίστωσα ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν αρκετοί νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν αλλότρια καθήκοντα.
Έχουμε και λέμε: Μία νοσηλεύτρια εργάζεται στο γραφείο Εκπαίδευσης, μία στο γραφείο Εκπαίδευσης και μία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Ακόμη, μία νοσηλεύτρια έχει μετακινηθεί στο γραφείο προμηθειών και άλλη μία εποπτεύει – λέει – τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων του νοσοκομείου…
Είναι φανερό ότι, για μία ακόμη φορά, χρειάζεται να παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά στο Λαϊκό νοσοκομείο. Και κυρίως να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν, η πτέρυγα «φάντασμα», ώστε να πάψουν να νοσηλεύονται σε ράντζα οι ασθενείς.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ