Τα… ψηφιακά σχέδια της Αριστοτέλους περιέγραψε από το βήμα του HIC2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, κάνοντας λόγο για «εργώδη προσπάθεια ανασύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Αφού τόνισε την απουσία ψηφιακών μητρώων και ενός σοβαρού Εθνικού Συνόλου Δεδομένων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή διαχείριση του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού (Μητρώο Επαγγελματιών Υγείας), των Ιατρικών Εξετάσεων, των Υγειονομικών και Λοιπών Ειδών και Αναλωσίμων, του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, των Δομών Υγείας και της Διάρθρωσής τους κτλ, ο κ. Μπασκόζος αναγνώρισε πως ελάχιστα συστήματα στη χώρα «μιλούν» με τα υπόλοιπα.
Στις προσκλήσεις της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το υπουργείο κατέθεσε:
- Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας. Το έργο ανέρχεται στα 2,6 εκ ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ.
- Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία. Το έργο ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ και το έργο φαίνεται από τις προεκτάσεις του πως θα είναι άκρος συνεργατικό. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να το αναλάβει ομάδα των Διευθύνσεων του Υπουργείου.
- Τα συστήματα RIS-PACS για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το έργο ανέρχεται στα 8.4 εκ και εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει κεντρικά ή μέσω των ΥΠΕ.
- Το σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας. Το έργο ανέρχεται στα 3,6 εκ και θα το αναλάβει το ΕΚΕΑ και το ΕΔΕΤ.
- Και τέλος την επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού με τη διασύνδεση όλων και των υπόλοιπων Νοσοκομείων (υπόλοιπων 100) με το κεντρικό σύστημα στο Ηράκλειο. Το έργο ανέρχεται στα 5 εκ και θα το αναλάβει το ΕΔΕΤ.
Παράλληλα, σε ότι αφορά το ΒΙ του Υπουργείου εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 Νοσοκομείων με τον κεντρικό Σταθμό του Υπουργείου.
Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε και στον Άτλαντα Υγείας, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και εντός των επομένων εκδόσεών του θα φιλοξενήσει τόσο τις δημόσιες δομές υγείας σε επίπεδο διάρθρωσης που αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία και στοιχεία νοσηρότητας του Ελληνικού Πληθυσμού, στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα τόσο από το ΒΙ του Υπουργείο όσο και από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Επιπλέον, η Αριστοτέλους προχωράει με την ΗΔΙΚΑ στη διαμόρφωση του κεντρικού portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη, όπου ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τις συνταγογραφικό του προφίλ αλλά και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει στη βάση του συνοπτικού του ιστορικού υγείας, Στην πλατφόρμα αυτή εντάσσονται και τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ) ενώ θα μπει μπροστά και η χρήση των Ηλεκτρονικών Ραντεβού τόσο για τα Πρωινά και Τακτικά Απογευματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Το σύστημα θα επεκταθεί και για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων ΤΟΜΥ που προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.
Ακόμη, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του, «όμως είναι σαφής η διαπίστωση πως απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου. Είμαστε σε συζητήσεις αξιολόγησης της επέκτασης του έργου και σε συνεννόηση με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ θα φροντίσουμε τη διασύνδεση του Εθνικού Κέντρου Αμέσου Βοηθείας με έναν επιπλέον σταθμό Συμβούλου Ιατρού στην Ελευσίνα για τη δημιουργία ενός τριγώνου υποστήριξης των επειγόντων περιστατικών”.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, «μπήκε σε τροχιά η διασύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ ( e ΔΑΠΥ) και εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της αυτόματης άντλησης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων».