Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει από το νοσοκομείο Θριάσιο και θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία Ερρίκος Ντύναν, Σισμανόγλειο, Αττικόν και ΚΑΤ.
Ειδικότερα, από την Παρασκευή 21 Μαΐου, το Θριάσιο θα πάψει να είναι αποκλειστικά και μόνο νοσοκομείο για covid περιστατικά. Δύο ημέρες μετά θα πάψει το Ερρίκος Ντυνάν να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών και ακολούθως στα υπόλοιπα νοσοκομεία θα αποκατασταθεί σταδιακά η λειτουργία της, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις.
Αυτά ανακοίνωσε Β. Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του τρίτου κύματος τα νοσοκομεία δέχθηκαν όλα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, παρά το φόρτο εργασίας λόγω της πανδημίας. Πάντως, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν να γίνονται τακτικά χειρουργεία, που είχαν ανασταλεί πλήρως.
Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικοί φορείς των νοσοκομειακών ιατρών (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ) διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Παράλληλα, επιμένουν στο πάγιο αίτημα τους για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση.
Να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έξαρση της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις στο γιατρό. Έτσι, μετά το πέρας του πανδημικού κύματος, αναμένουν έκρηξη περιστατικών χρονίων νοσημάτων, τα οποία μάλιστα θα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία της πανδημίας και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα με την αργή, αλλά σταθερή μείωση του ποσοστού θετικότητας, θανάτων, εισαγωγών και διασωληνώσεων. Σημείωσε ωστόσο ότι τα μέλη της επιτροπής ειδικών παραμένουν ανήσυχοι, καθώς με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ελλοχεύει πάντα κίνδυνος έξαρσης των κρουσμάτων.
Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση ορισμένων νησιών, όπως Κέρκυρα, Σκιάθος, Νάξος, Ικαρία, Κάρπαθος, στα οποία παρατηρείται επιδημική έξαρση. Όπως είπε, είναι σαφές ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι επισκέφθηκαν τα νησιά αυτά το Πάσχα, μεταφέροντας τον ιό. Κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.
“Η χρήση των self tests μαζί με τον εμβολιασμό και τη συνέχιση εφαρμγής των μέτρων είναι τα όπλα για να μην έχουμε έξαρση του ιού, παρά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων”, υπογράμμισε. Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως “η επιδημία δεν έχει τελειώσει και ότι έχουμε δρόμο ακόμη”. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε οι εμβολιασμένοι θα πάψουν να χρησιμοποιούν μάσκα – όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ – απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αύξηση των εμβολιασμών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών.
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τις νέες ρυθμίσεις, που αφορούν τους τουρίστες, αλλά και τους εγχώριους επισκέπτες των νησιών, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα. Ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι “δεν πρόκειται για πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα και πλήρη κατάργηση των περιορισμών, αλλά σταδιακό άνοιγμα με κανόνες”. Και πως αν δεν τηρηθούν οι κανόνες, “υπάρχει κίνδυνος να δούμε πάλι έξαρση των κρουσμάτων”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ