O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές της υδροχλωροκίνης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Όπως ανακοίνωσε, θα αξιολογήσει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Η απόφαση του ΠΟΥ έρχεται αμέσως μετά τη δημοσίευση μεγάλης μελέτης, η οποία δεν έδειξε όφελος από τη χρήση τόσο της χλωροκίνης όσο και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Δεν πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη, αλλά για μελέτη παρατήρησης, στην οποία όμως αναλύθηκαν δεδομένα από σχεδόν 15.000 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν έναν από 4 συνδυασμούς φαρμάκων:
Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 81.000 ασθενείς. Η θεραπεία με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με τη Μακρολίδη, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του καρδιακού ρυθμού σε ασθενείς με COVID-19.
Ειδικότερα, η θνησιμότητα στην ομάδα ελέγχου ήταν 9,3%, ενώ στις 4 ομάδες ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στους ασθενείς που έλαβαν μόνο χλωροκίνη ήταν 16,4%, μόνο υδροξυχλωροκίνη ήταν 18%, χλωροκίνη και μακρολίδη 22,2% και τέλος υδροξυχλωροκίνη και μακρολίδη 23,8%.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, έως ότου υπάρξουν αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για ασθενείς με COVID-19.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ