Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη 9 Μαΐου οι τραυματιοφορείς, «οι χαμάληδες του συστήματος» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Η στάση εργασίας θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 3 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Για εμπαιγμό της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των τραυματιοφορέων σε βάρος των κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της. «Η αφασία που διακρίνει την κυβέρνηση στοιχίζει στους ασθενείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις αναμονές ασθενών στα επείγοντα, οι τριτοκοσμικές εικόνες των ασθενών στα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί.
Ένα τεράστιο ερωτηματικό προκύπτει αφού στο σύνολο των 4600 Οργανικών Θέσεων τραυματιοφορέων των νοσοκομείων, έχουν καλυφθεί σήμερα 2200, κατά συνέπεια παραμένουν κενές περισσότερες του 50% των οργανικών θέσεων.
Και παρά το τεράστιο κενό στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει στη κυβέρνηση ότι «για λόγους ψηφοθηρικούς μετατάσσει 526 τραυματιοφορείς πρώην Σχολικούς φύλακες στους Δήμους με Νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (Ν. 4604/2019, άρθρο 87)».
Ως εκ τούτου, θα διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα με το πέρας των μετατάξεων αβάστακτη τόσο για τους ασθενείς όσο και τους εναπομείναντες τραυματιοφορείς. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία στην παρούσα κατάσταση έχουν έναν ή δύο τραυματιοφορείς στη βάρδια για να εξυπηρετούν νοσηλευόμενους ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ.
Ταυτόχρονα και οι υλικοτεχνικές υποδομές όπως ο εξοπλισμός (καρότσια, φορεία, διαλυμένα) είναι καταστραμμένες. Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. καταγγέλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν διατίθενται ασθενοφόρα για τις εσωτερικές διακομιδές , ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι τραυματιοφορείς είναι αναγκασμένοι με διαλυμένα φορεία να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας ασθενείς.
Δεν είναι λίγα και τα περιστατικά κατά τα οποία σημειώνονται πτώσεις ασθενών από τα φορεία ή που πρέπει να μεταφερθούν στους όμως από τους τραυματιοφορείς, αφού είναι χαλασμένα τα ασανσέρ ή τα φορεία των νοσοκομείων. Φυσικά και η έλλειψη διαθέσιμων τραυματιοφορέων θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.
Υπενθυμίζεται ότι όλη αυτή η τιτάνια προσπάθεια καταβάλλεται για έναν μισθό κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα, ενώ οι τραυματοφορείς δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και οι άλλοι συνάδελφοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ