4 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εργαζόμενοι στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέδειξαν τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας που επικρατούν κατά τη διάρκεια της εφημερίας στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Με τη συμπαράσταση ασθενών και κατοίκων της Δυτικής Αττικής, μάλιστα, είχαν κάνει πάμπολες φορές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας τα ράντζα και τα φορεία στους διαδρόμους, ενώ για το θέμα είχαν γίνει μηνυτήριες αναφορές, αναφορές στην εισαγγελία, ακόμη και ερωτήσεις στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κατά τη θητεία του στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.
Στο διάστημα αυτό διατυπώθηκαν υποσχέσεις, έγιναν ανακοινώσεις, ενώ κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές. Στο μεταξύ, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα των «λουκέτων» σε νοσοκομεία και κλινικές της ευρύτερης περιοχής. Τα στοιχεία που δημοσιεύει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν» είναι χαρακτηριστικά:
• Υπερπληρότητα έως και 130% συνεχώς στο νοσοκομείο. • Νοσηλευτικές πτέρυγες των 35 και 40 κλινών να δέχονται 60 ασθενείς με τους ίδιους νοσηλευτές, που είναι σε όλες τις κλινικές κάτω από τα όρια ασφαλείας. • Πάνω από 1.600 εισαγωγές ετησίως για κάθε παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου, δηλ. 120% πληρότητα καθημερινά. • Νοσηλεία παθολογικών αρρώστων (σηπτικών, ανοσοκατασταλμένων, καρκινοπαθών) σε χειρουργικές και ορθοπεδικές κλινικές, που με τη σειρά τους μπλοκάρουν και την προώθηση των χειρουργικών και ορθοπεδικών αρρώστων. • Διασωληνωμένοι στο διάδρομο, οξυγονοθεραπεία στο διάδρομο, αιμορραγίες στο διάδρομο. Γίναμε νοσοκομείο του διαδρόμου. • Οι μισές (επτά σε αριθμό) αίθουσες χειρουργείου δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. • Πολλές κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. • Ακτινολογικά μηχανήματα δεν συντηρούνται και βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Για το συνεχιζόμενο αίσχος στο Αττικόν, οι εργαζόμενοι αποδίδουν προσωπικές ευθύνες, στη Διοικήτρια και την Υποδιοικήτρια του νοσοκομείο, καθώς και στη Δ/ντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, τις οποίες κατηγορούν ότι εφαρμόζουν το οργανόγραμμα γενικής εφημερίας τη προηγούμενης Διοίκησης που νομιμοποιεί τα ράντζα και την υπερπλήρωση του παθολογικού και χειρουργικού τομέα. «Πλάτη» στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος βάζουν – κατά το Σωματείο – το ΥΥΚΑ, το ΕΚΕΠΥ και η ΔΥΠΕ, αγνοώντας τις επανειλημμένες καταγγελίες των καθηγητών – διευθυντών των κλινικών και όλων των προϊσταμένων νοσηλευτών για την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης.
Οι καταγγελίες που κάνουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες. Αναφέρουν σχετικά:
• Πιέζουν τους γιατρούς για γρήγορα και ανολοκλήρωτα από πλευράς διάγνωσης και θεραπείας εξιτήρια, ώστε να υπάρχει το “νόμιμο όριο” του 25% των κενών κλινών πριν την γενική εφημερία! Μα ποιο νόμιμο όριο; Επί των 70 και 80 κρεβατιών (δηλ. των ράντζων και των φορείων) ή επί των κανονικών; Δεν ξέρουν απλά μαθηματικά; Ότι άλλο το 25% επί των 40 κλινών και άλλο επί των 80; Ποιον κοροϊδεύουν; Και σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί σε 4 ημέρες να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση άνω του 50% των νοσοκομειακών εισαγωγών; Τέτοια ιατρική θέλουν για τον Ελληνικό λαό;
• Κατηγορούν τους γιατρούς ότι εισάγουν τακτικά περιστατικά σε μέρα γενικής εφημερίας και έτσι δεν επαρκούν οι κλίνες για τα επείγοντα. Τι μας λένε; “Αφού η ίδια η διοίκηση, σε γνώση του υπουργείου, έχει απαγορέψει τις εισαγωγές σε μέρα μη εφημερίας”. Πότε λοιπόν θα μπουν τα περιστατικά λίστας, δηλαδή τα περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν ή να αντιμετωπιστούν σε τακτική βάση; Μπορεί η νόσος τους να περιμένει για χρόνια; Ή πρέπει να πάνε στον ιδιωτικό τομέα; Προφανώς προς τα εκεί τους ωθούνε και ας ορκίζονται για το αντίθετο.
Οι εργαζόμενοι στο Αττικόν τονίζουν ότι το παράνομο, επικίνδυνο και εξευτελιστικό για τον ασθενή καθεστώς με τα ράντζα στους διαδρόμους θα λήξει από τις 2 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο στάσης εργασίας τους 1-5 μ.μ., διαμηνύοντας πως η μόνη νοσηλεία που θα γίνεται εφεξής θα είναι η νοσηλεία σε κανονικό θάλαμο και κλίνη. Καλούν, παράλληλα, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τους ασθενείς και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για :
• Δημιουργία Αυτοτελούς ΤΕΠ• Άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών• Συνεφημέρευση του Αττικόν με άλλο νοσοκομείο• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Αττικόν για πλήρη λειτουργία όλων των υποδομών του (χειρουργεία, εργαστήρια, ΜΕΘ, κλειστές νοσηλευτικές πτέρυγες, ΤΕΠ).• Επαναλειτουργία και ανασυγκρότηση των δομών ΠΦΥ στη Δυτική Αττική (ιατρεία ΠΕΔΥ, 24ωρη λειτουργία Κέντρου Υγείας Περιστερίου, δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου σε κάθε δήμο).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ