Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την προώθηση του τουρισμού υγείας στη χώρα μας προωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τελευταίος σταθμός ήταν το Σικάγο των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε διημερίδα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2025.
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από $50.000 έως $90.000. Επίσης το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τις $15.000 και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τις $4.500. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στη διημερίδα παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό, αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με ετήσιο τζίρο $350 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό της δυναμικής της Ελλάδας στον τομέα είναι, όπως εξήγησε ο Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην χώρα μας.
Ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο. Όπως επεσήμανε σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους ομογενείς καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα το εμφύτευμα έχει κόστος στις ΗΠΑ από 3.500 έως 7.000 δολάρια ενώ στην Ελλάδα το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.
«Ο Τουρισμός Υγείας τοποθετείται μεταξύ των σημαντικότερων αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία . Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο. Να αναδείξουμε τις ελληνικές πόλεις, ως city break προορισμούς και να προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση. Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς τουρίστες υψηλού επιπέδου και να κρατήσουμε στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της χώρας, τους Έλληνες επιστήμονες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Στα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό έναν νέο σημαντικό δρόμο, για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στον παράλληλο στόχο της δράσης των Ιατρικών Συλλόγων, την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών.
«Οι επιστήμονες της διασποράς είναι ένας τεράστιος πλούτος για τη χώρα μας τον οποίον πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί σπέρνουν τον σπόρο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και τη συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου. Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο φυσικό πλεονέκτημα, το φιλόξενο περιβάλλον και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό για να πρωτοστατήσει», τόνισε ο κος Κουρουμπλής.
«Μέσω του Ινστιτούτου δίνεται η δυνατότητα τόσο σε Έλληνες γιατρούς να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όσο και σε γιατρούς της ομογένειας να συνεχίσουν την μετεκπαίδευση τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια .Επιπλέον διευκολύνεται η πρόσβαση των υπογόνιμων ζευγαριών στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που προσφέρει η χώρα μας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Από την πλευρά του ο Κώστας Χανιωτάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγου εξήρε την ελληνική επιστημονική κοινότητα. «Αυτό είναι το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που μας κάνει περήφανους που αντιστέκεται και επιμένει», ανέφερε.
Τη διημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου.
Στη διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ και εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ