Skip to content

Στέλεχος Όμικρον : Ποιο το επικρατέστερο σενάριο για τη μεταδοτικότητα και τη βαρύτητα της νόσου

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,  έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2. Στη Νότια Αφρική, αμά τη εμφανίσει της Όμικρον, σημειώθηκε αύξηση 400% στις διαγνώσεις και  στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία καθώς 50%  στην θνητότητα  κατά την τελευταία εβδομάδα.

Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύει επιστημονικό περιοδικό Nature  συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Διαβάστε επίσης:  Πανεπιστήμιο Harvard: 4 απαντήσεις για το νέο στέλεχος Όμικρον

Σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους, ο εξελικτικός βιολόγος Tom Wenseleers στο Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου τόνισε ότι το στέλεχος Όμικρον είναι 3 έως 6 φορές πιο μεταδοτικό συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα. Ήδη στη Νότια Αφρική φαίνεται η υπεροχή του έναντι της Δέλτα. Ωστόσο,  είναι άγνωστο εάν θα επικρατήσει στην Ευρώπη και στην Αμερική και  εάν θα το εμποδίσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Διαβάστε επίσης:  Τι ανησυχεί τους επιστήμονες στο στέλεχος 'Ομικρον

Σε αναμονή βρίσκονται οι επιστήμονες για να διασταυρώσουν το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης καθώς και της λοίμωξης σε εμβολιασμένα άτομα. Επίσης, αδιευκρίνιστη παραμένει η βαρύτητα της λοίμωξης  καθώς πρέπει να εξεταστούν οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη βαρύτητα της νόσου. Στη περίπτωση της Νότιας Αφρικής έχει αναφερθεί ήπια νόσηση πιθανότατα λόγω του νεαρού της ηλικίας των ασθενών, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είχαν ήδη προηγουμένως εκτεθεί στον SARS-CoV-2.

Ακόμη εκτιμάται ότι η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης μπορεί να  διαφυλάξει ακμαία τα επίπεδα των τίτλων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Διεθνείς ερευνητικές ομάδες  εξετάζουν εργαστηριακά τη δυνατότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από εμβολιασμό ή νόσηση, να εξουδετερώνουν το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 με την τεχνική των «ψευδο-ιών».

Οι ειδικοί  θεωρούν ότι όπως είδαμε και με παλαιότερα «στελέχη ανησυχίας», είναι πιθανόν τα εμβόλια να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας, αλλά όχι από ήπια και μετρίως σοβαρή λοίμωξη. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα αυξηθούν  τα κρούσματα, αλλά δεν αναμένεται υπέρμετρη αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους.

 

βαριά νόσησηΕξουδερωτικά αντισώματαμεταδοτικότηταΣτέλεχος Όμικρον

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γκάγκα: Να γίνει ο εμβολιασμός προϋπόθεση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Clinical Research Conference 2021: Οι κλινικές μελέτες μετά την πανδημία

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...