«Τσουνάμι» διαγνώσεων κρουσμάτων με το νέο στέλεχος Όμικρον προβλέπεται τους προσεχείς δυο με τρεις μήνες παγκοσμίως. Ωστόσο δεν είναι σαφές, εάν θα επέλθει ασφυξία στα συστήματα υγείας.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι τρεις είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο:
1) η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό,
2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον μετά από 2 ή 3 δόσεις, και
3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης.
Προς το παρόν τα στοιχεία είναι ευοίωνα με τη νοσηρότητα-θνητότητα της Όμικρον να δείχνει προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρώιμα δεδομένα αναφέρουν 30% λιγότερη βαρύτητα της νόσου. Εφόσον επαληθευθεί π θα προκύψει σημαντική μείωση στη νοσηρότητα, αλλά δεν είναι ασφαλής η πρόβλεψη ότι δεν θα πιεστούν τα συστήματα υγείας.
Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μείζονος σημασίας κρίνεται η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα-θνητότητα με δυο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, της τάξης του 70% για σοβαρή νόσο. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείωση της φαινομενικής αποτελεσματικότητας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βαρύτητα της Όμικρον στους μη εμβολιασμένους είναι χαμηλότερη.
Διαβάστε επίσης: Στέλεχος Όμικρον: Εκτόξευση κρουσμάτων σε Ν.Αφρική- Αρχίζει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ
Τρίτη δόση
Αξιοσημείωτο είναι ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες διευρύνει την αποτελεσματικότητα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών γεγονός που επαληθεύεται και από εργαστηριακές μελέτες στην Όμικρον. Το στοιχείο αυτό συμμερίζεται και ο Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι της Όμικρον.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι η τρίτη δόση του BNT162b2 αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον κατά 25 φορές και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 35 φορές. Συνεπώς υπολογίζεται ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου μπορεί να αγγίξει το 75% με την αναμνηστική δόση.
Αναγκαία θεωρείται η επιβεβαίωση των στοιχείων με μεγαλύτερες μελέτες για την κλινική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης. Όμως η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό αναμένουμε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του κύματος της Όμικρον.
Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι θεωρίες δημιουργίας του νέου στελέχους
Επαναλοίμωξη
Η λοίμωξη από το νέο στέλεχος Όμικρον σε άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν, αναμένεται ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο σε πληθυσμούς που είχαν μεγάλη έκθεση όπως στην Βραζιλία (π.χ. στην πόλη Μανάους της Αμαζονίας), αλλά και τη Νότιο Αφρική (π.χ. στην πόλη Γκαουτένγκ). Το ίδιο αναμένεται και για την Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε φάση εξόδου από το κύμα της Δέλτα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ