Τα πτυχία 5.000 αποφοίτων ιδιωτικών ΤΕΕ αμφισβητεί το Υπουργείο Παιδείας. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι σπουδαστές του α΄ και β΄ κύκλου σπουδών των ακόλουθων σχολών, οι οποίοι πήραν τα πτυχία τους πριν από 12 χρόνια. Πρόκειται για τα εξής ΤΕΕ:
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, όλοι αυτοί θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις, σε χρόνο που δεν καθορίζεται επακριβώς, για να τους χορηγηθούν εκ νέου πτυχία.
Πέραν της προφανούς κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλεί σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, δεδομένου πως οι περισσότεροι εκ των αποφοίτων είναι νοσηλευτές που στελεχώνουν ως μόνιμοι υπάλληλοι το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Περίπου 3.000, μάλιστα, έχοντας λάβει πτυχίο από ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν μεταταχθεί σε ανώτερη βαθμίδα της υπηρεσίας τους ή σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου ή άλλου φορέα.
«Χρόνια μετά την κτήση των πτυχίων τους θα κληθούν, αν και άριστοι Επαγγελματίες Υγείας, να δώσουν πτυχιακές εξετάσεις! Τι εξυπηρετεί αυτό;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Τα θέματα που εγείρονται με τη συμμετοχή στις εξετάσεις – ακόμη κι αν αυτές στεφθούν με επιτυχία – είναι δύο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία: το πρώτο έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ίδιας της πρόσληψης και το δεύτερο σχετίζεται με την αμφισβήτηση των υπηρεσιακών με μισθολογικών μεταβολών που έχουν επέλθει (μετατάξεις, βαθμολογική-μισθολογική κατάταξη και ωρίμανση, κ.ά.).
Σε περίπτωση αποτυχίας δε, οι εργαζόμενοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν «στο δρόμο» και οι οργανικές θέσεις που καλύπτουν σήμερα να μείνουν «κενές», με ολέθριες συνέπειες για τα δημόσια νοσοκομεία και άλλους φορείς υγείας.
Άραγε, η εγκύκλιος είναι σε γνώση των Υπουργών Υγείας;
«Τα πτυχία τους είναι εγκεκριμένα φέροντας σφραγίδες και υπογραφές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κάθε Νομού. Ταυτόχρονα, ελέχθη η γνησιότητά τους από τα Γραφεία Προσωπικού των Νοσοκομείων, διαβιβάζοντάς τα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έλαβαν σχετικές επιστολές γνησιότητας.
Οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχείων ή Περιφερειών επίσης έλεγξαν τα πτυχία και χορήγησαν άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος. Για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προσκόμισαν στις Νομαρχίες ή Περιφέρειες βεβαίωση ετήσιας πρακτικής άσκησης από Νοσοκομεία τα οποία επίσης έλεγξαν τα πτυχία» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.
Η αμφισβήτηση αυτή, ανοίγει την “κερκόπορτα” όχι μόνο για την εγκυρότητα των προαναφερόμενων διαδικασιών, αλλά και των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αφού τα πτυχία των εν λόγω αποφοίτων θεωρήθηκαν γνήσια κι έγκυρα για την κατάταξή τους στους επιτυχόντες για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο (ο βαθμός πτυχίου ήταν το κύριο προσόν διορισμού). Το ίδιο η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν τότε.
Γιατί, λοιπόν, να μην προσφύγουν χιλιάδες υποψήφιοι άλλων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, μετά από κάτι τέτοιο;
«Η πτυχιακή εξεταστική διαδικασία δεν θα λύσει προβλήματα» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως η διασφάλιση της εγκυρότητας του ΑΣΕΠ, αλλά και των πτυχίων που χορηγούνται – τόσο από δημόσια όσο και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τυχόν φαινόμενα διαβλητότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος διορισμού στο Δημόσιο δεν αντιμετωπίζονται όμως με “πασαλείμματα”, αλλά απαιτούν δομικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.
Ν. 3577
Ν. 4415
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ