Μία από τις πρώτες συζητήσεις που συνόδευσαν το BREXIT ήταν και η μετεγκατάσταση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency – ΕΜΑ).
Μάλιστα, πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας για τη μεταφορά του ΕΜΑ και των περίπου 900 εργαζομένων του, μεταξύ των οποίων και 50 Βρετανοί.
Κράτη-μέλη της Ε.Ε., το ένα μετά το άλλο, άρχισαν να εκφράζουν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους τον κεντρικό ευρωπαϊκό φορέα φαρμάκου. Η Ιρλανδία, η Κροατία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ολλανδία δήλωσαν έτοιμες να υποδεχθούν την έδρα του EMA. Στη λίστα των διεκδικητών ετοιμάζεται να προστεθεί και η Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε διάφορους φορείς, το Υπουργείο και η πρόεδρος του ΕΟΦ ετοιμάζονται να υποβάλλουν επίσημο αίτημα.
Ο ΣΦΕΕ, που συμμετείχε στην ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στηρίζει πλήρως το αίτημα αυτό.
Όπως εκτιμάται, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τον EMA. Μεταξύ άλλων, ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της Εθνικής Οικονομίας. Από τη μια οι εταιρίες- μέλη του ΣΦΕΕ επενδύουν και ανταγωνίζονται διαρκώς στην καινοτομία και από την άλλη η στενή συνεργασία των ελληνικών με τις διεθνείς εταιρίες διαμορφώνει μια ενιαία και ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.
«Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα έχει άμεσες συνέπειες και είναι επομένως απαραίτητο να τις αναλύσουμε γρήγορα και να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η (νέα) έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».
Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, ο ΕΜΑ συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται σε πάνω από 65.000. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μετακίνηση των 900 εργαζομένων και των οικογενειών τους εκτιμάται ότι θα συνδράμουν σημαντικά σε μια αλλαγή κατεύθυνσης και στην επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση στην τοπική απασχόληση, σε ενίσχυση της ανάπτυξης και του τουρισμού της χώρας, ενώ θα επιτρέψει και την αξιοποίηση του σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού, μετατρέποντας το “brain drain” σε “brain gain”.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώσαμε ήδη την πλήρη στήριξή μας στο αίτημα των Ελληνικών Αρχών και την ουσιαστική συμβολή μας στο εθνικό αυτό ζήτημα», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ