Σταθερά πρώτη στην εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι η χώρα μας, με τους ειδικούς να εντοπίζουν ως κύριες αιτίες την αυξημένη και ανορθολογική κατανάλωση και συνταγογράφηση αντιβιοτικών (η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια»), αλλά και τις πλημμελείς συνθήκες ελέγχου της διασποράς των μικροοργανισμών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία, κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αφορούν μικρόβια που εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Συνεπώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας.
Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει με Ερώτησή του στον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Κ. Μπαργιώτας, ο οποίος ζητάει να μάθει εάν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τι περιλαμβάνει και εάν σε αυτόν έχουν αξιοποιηθεί και πώς επιδημιολογικά δεδομένα.
«Τον Οκτώβριο του 2010 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Προκρούστης» υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την καταγραφή του προβλήματος, αλλά και την επιτήρησή του. Από το Νοέμβριο του 2010 άρχισε να λειτουργεί για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από πολυανθεκτικά Gram – αρνητικά παθογόνα σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Οργανώθηκαν κλιμάκια ειδικών που επισκέπτονταν τα νοσοκομεία με επιστημονικό και συμβουλευτικό ρόλο στους τρόπους ελέγχου των λοιμώξεων που προκαλούν τα τρία βασικά παθογόνα acinetobacter, klebsiella και pseudomona. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Προκρούστης» λειτούργησε αρχικά, αλλά από το 2013 και εντεύθεν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά.
Ο βουλευτής ζητάει επίσης να μάθει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Αριστοτέλους για την κατάρτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ σε θέματα διαχείρισης νοσοκομειακών λοιμώξεων και ορθής χρήσης και συνταγογράφησης αντιβιοτικών.
«Επιπλέον, στο άρθρο 21 του ν. 4208/2013 προβλέπονται οι διαδικασίες ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποτελούν ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων, η κοινοποίηση στοιχείων στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και η σύσταση Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε κάθε Μονάδα Υγείας. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Υ1.Γ.Π.114971/2014 προς εφαρμογή του νόμου η διοίκηση κάθε νοσοκομείου είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, να συντάσσει σε ετήσια βάση σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους για τον έλεγχο των λοιμώξεων, χρονοδιάγραμμα, πόρους και τιμές-στόχους για κάθε δείκτη ελέγχου λοιμώξεων» επισημαίνει ο βουλευτής.
Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει ο κος Μπαργιώτας στον Ανδρέα Ξανθό είναι και τα εξής:
Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ζητά, τέλος, να γνωστοποιηθούν:
Α) τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης «Προκρούστης» στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Β) σε πόσες και ποιες Μονάδες Υγείας έχει προχωρήσει η σύσταση των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4208/2013.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ