Προς ψήφιση βαίνουν οι αλλαγές που προωθεί η Αριστοτέλους στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, με πρόβλεψη ακόμη και για πιθανές αυξήσεις τιμών. Στην ίδια τροπολογία εισάγεται και η ενίσχυση κατά 20 εκατ. ευρώ της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία και πάλι, όμως, υπολείπεται της περσινής. “Συντονιστής” στο νοσοκομειακό φάρμακο ο ΙΦΕΤ.
Βάσει νέων παραμέτρων θα διεξάγεται η τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Όπως είχε γράψει το Virus, on και off patent φάρμακα θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Η τιμή των γενοσήμων θα υπολογίζεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς μετά τη λήξη της πατέντας του. Σε κάθε περίπτωση η τιμή που ορίζεται δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), όπως προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Προβλέπεται, δε, ότι για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Μετά από αρκετά χρόνια, όπου ακόμη και η αναφορά σε πιθανές αυξήσεις τιμών σε φάρμακα αποφεύγοταν και οι όποιες διορθώσεις γίνονταν με το σταγονόμετρο, στη διάταξη γίνεται λόγος για αύξηση τιμών. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως τόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent, των οποίων η τιμή στο τελευταίο δελτίο τιμών ήταν κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης, θα ανατιμολογηθούν προς τα πάνω. Μόνο η αύξηση θα είναι μόλις κατά 10% και σε κάθε περίπτωση θα έχει ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Βέβαια, θα ισχύσει και το αντίθετο. Αν υπάρχουν φάρμακα αναφοράς (εντός ή εκτός προστασίας) των οποίων η τιμή, στο τελευταίο δελτίο τιμών, ήταν υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε αυτή θα μειώνεται σε κάθε με τιμολόγηση κατά 10% έως ότου φθάσει στο κατώτατο όριο, του μ.ο. των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις αλλαγές αυτές δημιουργείται ένα πιο σταθερό πλαίσιο ως προς την αξιοπιστία των τιμών αναφοράς, το οποίο δεν εξαρτάται από συναλλαγματικές διαφορές. Με την πρόβλεψη της αύξησης κατά 10% εκτιμάται ότι αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά οικονομικών φαρμάκων εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, εξαιτίας χαμηλής τιμής, που ευνοεί την υποκατάσταση.
Βέβαια, ο αριθμός τους δεν είναι καθόλου μικρός. Τον περασμένο Ιούνιο, σε ενημέρωση της φαρμακοβιομηχανίας από την πρώην Πρόεδρο του ΕΟΦ αναφέρθηκε πως τα off patent φάρμακα με τιμή χαμηλότερη της χαμηλότερης της Ε.Ε. ανέρχονταν σε 639. Αλλά αν και κάποια φάρμακα μπορεί να δουν τις τιμές τους να αυξάνονται (ή και όχι), “ταβάνι” παραμένει η χαμηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, εκτιμάται ότι με τις αλλαγές επιτυγχάνεται η ομογενοποίηση της τιμής τους «από την πρώτη ανατιμολόγηση σε αντίθεση με την επικρατούσα κατάσταση όπου πολλά γενόσημα, ακριβώς ίδια όσον αφορά στην δραστική, στη μορφή του φαρμάκου και στην περιεκτικότητα της συσκευασίας, έχουν διαφορετική τιμή μεταξύ τους. Άρα επιτυγχάνεται αφενός ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα αποζημιώνουν πλέον με διαφορετικά ποσά για το ίδιο φάρμακο και αφετέρου οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, οι οποίοι όταν πλέον θα προμηθεύονται φάρμακα χωρίς συνταγή δεν θα πληρώνουν διαφορετικά ποσά για το ίδιο φάρμακο».
Μόλις κατά 20 εκατ. ευρώ αποφάσισε να ενισχύσει φέτος τη νοσοκομειακή δαπάνη. Το ποσό, δε, αν κοιτάξουμε τον επιμερισμό της αναδιαμορφωμένης δαπάνης κατευθύνεται επί της ουσίας στο σύνολο του στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του δικού νοσοκομειακού φαρμάκου, τα γνωστά 1Α. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όμως, το ποσό είναι μικρότερο της αντίστοιχης περσινής ενίσχυσης, που προστέθηκε σε έναν προϋπολογισμό, επίσης μεγαλύτερο.
Η δαπάνη, λοιπόν, για το 2018 διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ και κατανέμεται:
Στο τελευταίο αυτό ποσό περιλαμβάνεται και η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων Αιγινήτειο Αρεταίειο και ΝΙΜΙΤΣ ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν εποπτεύονται διοικητικά και οικονομικά από το υπουργείο υγείας αλλά προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Θυμίζουμε, ότι το όριο δαπανών του 2017 για νοσοκομεία ΕΣΥ, “Παπαγεωργίου” και ΕΟΠΥΥ προσδιορίστηκε στα 580 εκατομμύρια, ενισχυμένη κατά 30 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, η τροπολογία ρυθμίζει την προμήθεια φαρμάκων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω του ΙΦΕΤ, όταν για τα φάρμακα αυτά έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με ΚΑΚ. Ο ΙΦΕΤ, λοιπόν, αναλαμβάνει ένα ρόλο διαμεσολαβητή. Γιατί αυτός ο ρόλος δεν ανατίθεται στην Επιτροπή Προμηθειών, που διαχειρίζεται και τη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων είναι άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της τιμής που κατέληξε η διαπραγμάτευση και η εύρυθμη κεντρική προμήθεια των νοσοκομείων, τη διαδικασία θα συντονίζει ο ΙΦΕΤ.
Τροπολογία Φάρμακο Μάρτιος 2019
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Και στον ΙΦΕΤ να ανατεθει λογω εμπιστευτικοτητας η τιμη διαπραγματευσης θα την ανακοινωσει ο υπουργος ή ο αναπληρωτης υπουργος στα συνεδρια ή στην βουλη.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ