Τη δραματική υστέρηση των υπηρεσιών Υγείας και γενικότερα του Κράτους Πρόνοιας στη χώρα μας, αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε ο Economist με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen, για το βαθμό ένταξης στην κοινωνία και απασχόλησης των ψυχικά ασθενών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία και την Ελβετία .
Η έρευνα, αν και καταγράφει πολλά παραδείγματα καλών πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαπιστώνει συνολικά καθυστέρηση των «30» σ’ ότι αφορά την ενσωμάτωση των ασθενών με ψυχική νόσο. Ως η πλέον προφανής ένδειξη της ανεπάρκειας αναδεικνύεται το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ εκείνων που πάσχουν από μια ψυχική νόσο κι εκείνων που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. «Περίπου 165 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρουν από μια ψυχική ασθένεια, κάποια στιγμή μέσα σε ένα έτος. Ωστόσο, περίπου μόνο το 1/4 αυτών των ανθρώπων, λαμβάνουν κάποια θεραπεία και περίπου το 10% έτυχε φροντίδας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεωρητικά επαρκής», επισημαίνει σχετικά η Mary Baker, απερχόμενη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Εγκεφάλου.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας καταρτίστηκε ο νέος Δείκτης Ένταξης στην Ψυχική Υγεία, ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα στην 28η θέση, κάτω από την Πορτογαλία, ενώ οι μόνες χώρες που έχουν χειρότερη απόδοση είναι η Ρουμανία (29η θέση) και η Βουλγαρία (30η θέση). Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται η Γερμανία «εξαιτίας του ισχυρού συστήματος υγείας και της εξαιρετικής κοινωνικής πρόνοιας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με μικρή διαφορά ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες.
Ο Δείκτης Ένταξης στην Ψυχική Υγεία βασίζεται σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως είναι το περιβάλλον των ασθενών με ψυχική νόσο, η πρόσβαση που έχουν σε ιατρική βοήθεια και υπηρεσίες, οι ευκαιρίες που τους δίνονται – ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την εργασία – η διαχείριση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
Η ανάπτυξη των δεικτών μέτρησης έγινε σε συνεργασία με μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην ψυχική υγεία, η οποία αποτελείτο από ειδικούς επαγγελματίες υγείας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ασθενείς, φροντιστές και οργανισμούς έρευνας. Οι ειδικοί επισημαίνουν 5 τομείς στους οποίους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να ενσκήψουν για να βελτιώσουν την ένταξη των ασθενών με ψυχική νόσο μέσα στην κοινωνία:
«Ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή θα επιτρέψει την τεκμηριωμένη συζήτηση και τη στενότερη συνεργασία και δράση μεταξύ όλων των φορέων λήψης αποφάσεων όσον αφορά στην ενσωμάτωση των ασθενών με ψυχική νόσο, η οποία ακολούθως θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς που ζουν με αυτές τις παθήσεις», δήλωσε η Jane Griffiths, Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Janssen στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Η Janssen έχει δεσμευθεί να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα στη φροντίδα των ασθενών με ψυχική νόσο και να αναγνωρίζει ότι η ένταξή τους αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποκατάστασή τους», πρόσθεσε.
Περαιτέρω έρευνα θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του έτους, η οποία εξετάζει με περισσότερες λεπτομέρειες διάφορες περιπτώσεις κρατών, επισημαίνοντας τις περιοχές που έχουν ανάγκη προς βελτίωση και αναδεικνύοντας επίσης τις βέλτιστες πρακτικές.
Τα πλήρη αποτελέσματα του Δείκτη Ένταξης Ψυχικής Υγείας και το σύνολο των ευρημάτων τα οποία απορρέουν από την Λευκή Βίβλο, μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση: www.mentalhealthintegration.com
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ