Κλιμακώνεται ο “εμφύλιος πόλεμος” μεταξύ Παθολόγων/Παιδιάτρων – μελών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και των Ενδοκρινολόγων, γύρω από τη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Μετά τις καταγγελίες των ενδοκρινολόγων για προσπάθειες υφαρπαγής του γνωστικού αντικειμένου του διαβήτη από τους Παθολόγους, μέσω της αναγνώρισης της εξειδίκευσης αποκλειστικά στους τελευταίους, η ΕΔΕ παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να απαντήσει στις κατηγορίες (διαβάστε εδώ).
Το νέο επεισόδιο στη διαχρονική κόντρα προέκυψε με το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ για την αναληψη εξειδίκευσης στο Διαβήτη από παθολόγους και παιδιάτρους, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους κατά αποκλειστικότητα. Μαλιστα, η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) έκανε δεκτό το αίτημα, ερήμην τους. Το θέμα θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου, προκειμένου να αποσταλεί γνωμοδότηση στον Υπουργό Υγείας.
Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΕΔΕ, Γ. Δημητριάδη προκάλεσε η αναφορά των ενδοκρινολογων περί λήψης απόφαση της Επιτροπής ερήμην των Ενδοκρινολόγων, απορρίπτοντας την.
Μάλιστα, ο κ. Δημητριάδης διάβασε πρακτικά του ΚΕΣΥ σύμφωνα με τα οποία η Ενδοκρινολογική Εταιρεία πραγματοποιήθηκε σε συσκεψη με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ στις 3 Φεβρουαρίου, όπως πραγματοποιηθηκε αντίστοιχη με τα μέλη της ΕΔΕ. Στη συνέχεια υπήρξε άλλη μια συνάντηση στις 10 Μαρτίου. Σε αυτή ερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), Ζ. Μούσλεχ γιατι δεν επιθυμούν να λάβει εξειδίκευση Διαβήτη η Παθολογία και απάντηση “γιατί δεν το θεωρούμε απαραίτητο“.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΔΕ υποστήριξε πως η ΕΕΕ-ΠΕΕ ανέγραψε ψευδείς πληροφορίες σε επιστολή που εστάλη στον ΠΙΣ, ενώ και η Κοινοτική Οδηγία που αναγράφεται στο Δελτίο Τύπου της ενδοκρινολογικής εταιρείας για το θέμα είναι παραπλανητική, καθώς δεν αφορά στο θέμα.
“Η ΕΔΕ δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι στόχος της είναι η αποκλειστική διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη από Παθολόγους- Παιδιάτρους και δεν προκύπτει από πουθενά η πρόθεση εκ μέρους των Παθολόγων εκτοπισμού αλλων ειδικοτήτων“, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Αντιθέτως με όσα υποστήριξαν οι ενδοκρινολόγοι, ο πρόεδρος της ΕΔΕ ισχυρίστηκε πως διεθνώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο 3 ειδικοτήτων, της ενδοκρινολογίας, της παθολογίας και της παιδιατρικής, αλλά και πλέον και των γενικών ιατρών, στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Αντιστοίχως, ο τίτλος του “διαβητολόγου” είναι λογικό να συνοδεύει τον γιατρό (ενδοκρινολόγο, παθολόγο, παιδίατρο) που έχει λάβει την απαραίτητη αυτή εκπαίδευση.
Πάντως, ο ταμείας της ΕΔΕ, Κ. Μακρυλάκης παραδέχθηκε ότι ειδικότητα Διαβητολόγου δεν υπάρχει διεθνώς, αλλά η εξειδίκευση υφίσταται και στους παθολόγους. Παράδειγμα ειναι οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αλλά και η Γερμανία και η Βρετανία, όπου οι παθολόγοι εξειδικεύονται σε ειδικά κέντρα, όπως ανέφεραν τα μέλη του υπόλοιπου προεδρείου. “Δεν υπάρχει πατέντα στην εξειδίκευση, κάθε χώρα εχει τα δικά της πρότυπα“, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως ο πρωτοπαθής διαβήτης δεν είναι αμιγώς ενδοκρινής πάθηση.
“Είναι μια μεταβολική πάθηση“, συμπλήρωσε ο κ. Μακρυλάκης, διευκρινίζοντας πως πάσχει συνολικά ο μεταβολισμός του οργανισμού και όχι μόνο του διαβήτη, αναφερόμενος στον πρωτοπαθή διαβήτη τύπου 2. “Συγκρούεται η δημοκρατική αντίληψη με την ιδιοκτησιακή αντίληψη“, ανέφερε με νόημα ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Α. Μελιδώνης.
“Αντί να είμαστε μαζί με τους ενδοκρινολόγους στην αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού και κοστοβόρου νοσήματος ασχολούμαστε με τι;“, διερωτήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, Σ. Παππας.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρυλάκη, όμως, πριν από 2 χρόνια τα διοικητικά συμβούλια της ΕΔΕ και της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας είχαν συμφωνήσει να κινηθούν από κοινού με στόχο την εξειδίκευση, απόφαση στην οποία υπαναχώρησε το νέο ΔΣ της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
Όπως αναφέρθηκε, η ΕΔΕ έχει ζητήσει να μπουν κανόνες σε θεσμικό επίπεδο και να τεκμηριώνεται η εξειδικευμένη γνώση για το συμφέρον της εκπαίδευσης και κυρίως των ασθενών. “Προτεραιότητα θα είναι πάντα οι ασθενείς μας οι οποίοι αναζητούν θεραπείες και λύσεις“, συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕ έχει απευθύνει προτάσεις συνεργασίας για να διευθετηθεί το ζήτημα της σωστής εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. “Εμείς επιζητούμε να μπουν κανόνες και να τεκμηριώνεται η ειδική γνώση του χειρισμού του Διαβήτη για το συμφέρον της εκπαίδευσης και πάνω από όλα των ασθενών μας“, συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ