Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως. Επιπτώσεις τους είναι βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.
Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) καιτο Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ), για το οποίο μάλιστα τα αποτελέσματα της χρήσης της ρανιμπιζουμάμπης είναι σημαντικά.
Αυτές τις ημέρες κλείνει 4 χρόνια ένδειξης και εμπειρίας στην Ελλάδα, αναδεικνυομένη ως η μακροχρόνια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντι-VEGF επιλογή.
«Η ρανιμπιζουμάμπη άλλαξε τελείως το θεραπευτικό τοπίο για το διαβητικό οίδημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός οφθαλμίατρος Α. Χαρώνης, τονίζοντας πως η θεραπεία όχι μόνο αναχαιτίζει αλλά και αντιστρέφει την κατάσταση του ασθενούς.
Μάλιστα, η εταιρεία κατέθεσε φάκελο στο FDA ζητώντας την τροποποίηση της αρχικής πάθησης, ώστε να δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπιση του ΔΟΩ με τη ρανιμπιζουμάμπη.
Η αποτελεσματικότητα της ρανιμπιζουμάμπης έχει θεμελιωθεί σε πλήθος μεγάλων, πολυκεντρικών, διπλών-τυφλών μελετών οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στην οπτική οξύτητα τα οποία μάλιστα διατηρούνται για 5 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει θεραπεία λέιζερ ή όχι, ενώ η θεραπεία χορηγείται ευέλικτα και με γνώμονα πάντα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.
Το συστηματικό προφίλ ασφαλείας των αντι-VEGF θεραπειών είναι σημαντικό στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών ασθενειών.
Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς βυθού να παρέμβουν έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί ακόμα και η τύφλωση, με τη βοήθεια θεραπειών οι οποίες μακροχρόνια έχουν αποδείξει ότι η εξατομικευμένη χρήση τους προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό αποτελεσματικότητας & ασφάλειας – όπως ακριβώς η ρανιμπιζουμάμπη.
Ιδιαίτερα οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ