Οι ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των εμβολιασμών καθώς και οι πρωτοβουλίες τους για την εξάλειψη της φυματίωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 3 & 4 Οκτωβρίου 2016 στη Μπρατισλάβα.
Ορμώμενος από την επιλογή της Σλοβάκικης προεδρίας να συμπεριλάβει στις θεματικές της Συνόδου τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, ο Έλληνες Υπουργός, άδραξε την ευκαιρία για να μεταφέρει την εμπειρία του και τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτεραιότητες της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει το Προσφυγικό.
Εμβολιασμοί
«Η ελληνική εμπειρία καταγράφει το συστηματικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού σε ποσοστό 95-96%. Αυτό το “υγειονομικό κεκτημένο” οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση των νέων αναγκών που έχει δημιουργήσει η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.
Σχολιάζοντας, επίσης, την πρόκληση της έλλειψης εμβολίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού φαινομένου:
Φυματίωση
«Η ελληνική εμπειρία συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τα νέα κρούσματα φυματίωσης, τη συνοσηρότητα με λοίμωξη HIV, καθώς και τους κινδύνους από μορφές της νόσου όπως η πολυανθεκτική (MDR-TB) και η υπερανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (XDR-TB)» ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας πως στη χώρα μας τα κρούσματα της νόσου παρουσιάζουν σταθερή μείωση στο γενικό πληθυσμό από το 2005.
Παρατήρησε, πάντως, πως η συγκεκριμένη συζήτηση συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και την ευαλωτότητα των ανθρώπων, τονίζοντας πως δεν μπορεί κανείς να αγνοεί την παράμετρο της φτωχοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά ούτε και τη μετακίνηση πληθυσμών λόγω προσφυγικών ροών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικών Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS στις χώρες της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.
«Θεωρούμε ότι η απάντηση στους κινδύνους και τις προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη-φρούριο, γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν “υγειονομικά σύνορα”. Η πολιτική απάντηση είναι κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις, συντονισμός, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών, πολιτικές περιφερειακής συνεργασίας με χώρες υψηλού επιπολασμού για τη φυματίωση, ιδιαίτερα για την πολυανθεκτική μορφή της» ανέφερε σχετικά, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει χωρίς «εκπτώσεις» στα υγειονομικά standars, παρά τις πιέσεις που δέχεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το Κράτος Πρόνοιας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ