Διαρθρωτικά μέτρα, που θα επιτρέψουν την ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών και ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο αντιπαρέβαλε ο Υπουργός Υγείας στη ζοφερή εικόνα της φαρμακευτικής πολιτικής που περιέγραψε ο επικεφαλής του ΣΦΕΕ, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο θυμόσοφος λαός. Ωστόσο στην περίπτωση της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα, η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων έχει ήδη αργήσει σημαντικά. Ειδικά, όταν αντί αυτών επιλέχθηκαν και επιβλήθηκαν οριζόντια μέτρα.
Η «γκρίνια» της αγοράς γύρω από τα βάρη των μνημονιακών πολιτικών δεν έλειψε ούτε από τη χθεσινή βραδιά. Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε τα προβλήματα, διευκρινίζοντας όμως πως ήταν αναπόφευκτη η επιβάρυνση λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων. Αντίδοτο είναι η διαρθρωτικές αλλαγές που τώρα θα υλοποιηθούν…
Κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου έτους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), υπογράμμισε ότι για άλλη μια χρονιά ασχοληθήκαμε με την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate και όχι με τη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το €1,4 δις (έναντι €1,2 δις το 2017). Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των εταιριών, δεν υπάρχει άλλη αντοχή! Σας διαβεβαιώνω ότι πολλές εταιρίες – διεθνείς και ελληνικές – δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε και «στη λυπητερή» του νοσοκομειακού φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες του Virus. «Είναι δυνατόν να ζητείται επιστροφή που αγγίζει το 70%; Είναι δυνατόν να περιμένουμε να μείνουν φάρμακα στην αγορά με αυτές τις συνθήκες; Είναι δυνατόν να καταλογίζουμε την ευθύνη στις εταιρείες για ό,τι μπορεί να συμβεί; Το ότι εστάλησαν τα σημειώματα αυτά μάλλον δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη επαφή με τον ρεαλισμό», σημείωσε.
«Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η «τιμωρία» της ανάπτυξης επιβαρύνοντας με το 25% του clawback (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) τις εταιρείες που αναπτύσσονται. Η οικονομική πίεση μαζί με την έλλειψη προβλεψιμότητας διαλύουν το σχεδιασμό των εταιρειών, το προσωρινό λογιστικό όφελος για το κράτος εκμηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης, τις νέες επενδύσεις στον κλάδο, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και τελικά ο μεγάλος χαμένος είναι η πραγματική οικονομία. Και μαζί της οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι με τον κλάδο μας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο κλάδος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να εξάρει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και τις αποφάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ. «Είτε διότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και η απόδοση των αποφάσεων δεν έχει τεκμηριωθεί είτε γιατί η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική. Τη στιγμή μάλιστα που εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για τα φάρμακα των ανασφαλίστων, οι οποίες αγνοούνται γιατί το υπουργείο θέλει τα πράγματα μόνο στα μέτρα του», συμπλήρωσε.
Για τον κ. Παπαδημητρίου, το 2019 θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις, την καινοτομία, τους ίδιους τους ασθενείς. Θα πρέπει, όμως, να είναι η χρονιά που θα γίνουν αφενός κινήσεις για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου που θα υλοποιηθούν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση. «Ο πιο πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης», σημείωσε.
Για τον Υπουργό Υγείας, η περίοδος που διανύουμε ευνοεί την αντιστροφή του κλίματος και την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων. Στην εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης το βάρος πέφτει στην υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων, παρότι τα περισσότερα εξ αυτών αποτελούσαν και μνημονιακές επιταγές.
«Είμαστε σε νέα φάση και η οικονομία και η χώρα, έχοντας βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης, της λιτότητας και της σκληρής επιτροπείας. Νομίζω ότι υπάρχει μπροστά μας ένα πεδίο πιο σταθερό πιο προβλέψιμο, που στόχος μας είναι αυτό να μεταφερθεί και στο κρίσιμο πεδίο της Υγείας και του Φαρμάκου», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.
«Νομίζω ότι τώρα είμαστε στη φάση που αναζητούμε μια νέα ισορροπία, που θα έχει πρωταρχικό στόχο όμως, να είναι καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων αυτής της χώρας. Από εκεί και πέρα πρέπει να βρούμε ένα νέο μίγμα πολιτικής μια νέα δέσμη διαθρωτικών και όχι οριζόντων μέτρων που θα εγγυόνται τον εξορθολογισμό τον έλεγχο της ζήτησης και άρα τον έλεγχο της δαπάνης».
Αναγνωρίζοντας πως βασικός λόγος για τη ραγδαία αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια της υπέρβασης των φαρμακευτικών δαπανών είναι ότι διασφαλίστηκε η καθολική κάλυψη των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε πως παρά τις δυσκολίες έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε.
«Είμαστε όμως σε μια περίοδο που γίνονται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση διαρθρωτικών αλλαγών. Για πρώτη φορά έχουμε μηχανισμό αξιολόγησης της τεχνολογίας. Με προβλήματα και καθυστερήσεις στα πρώτα βήματα, αλλά έχει αρχίσει να επιταχύνεται η προσπάθεια και θα είμαστε ακριβείς στις προθεσμίες μας.Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των πρώτων φαρμάκων στις 180 μέρες. Εκκρεμεί η φάση της διαπραγμάτευσης, όπου επίσης έχουμε μηχανισμό. Για πρώτη φορά και 55 θεραπευτικά πρωτόκολλα και εκπονούνται μητρώα ασθενών. Η ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι ο εξορθολογισμός της δαπάνης και η διαχείριση ενός μικρού κλειστού προϋπολογισμού».
Πέραν των διαρθρωτικών μέτρων, το δεύτερο πεδίο είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών. «Τον επόμενο χρόνο που θα έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο θα συζητήσουμε μαζί σε ποιους τομείς στοχευμένα θα μπορεί να υπάρξει μια ενίσχυση. Όποιος πιστεύει ότι με ένα μαγικό τρόπο μπορούμε και τα φάρμακα των πολιτών να διασφαλίσουμε και να μην υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης και clawback, θα θέλαμε να μάθουμε τη λύση αυτής της δύσκολης εξίσωσης», προσέθεσε. Για τον ίδιο η μόνη λύση είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναφέρθηκε σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που θα δίνει ένα σήμα σταθερότητας, προβλεψιμότητας και κυρίως βιωσιμότητας. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν ανάγκες συσσωρευμένες που είναι πολύ περισσότερες από τους διαθέσιμους πόρους», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Μας τα ειπαν κι άλλοι αυτα πες στον υπουργο, τον επομενο χρονο θα ειναι αστροσκονη και να αφησει τα σχεδια για αναπροσαρμογες. Τις ειδαμε τα προηγουμενα 4 χρονια
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ