Δωρεάν self tests παρέχονται και στους πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών, ενώ η χώρα μας ήδη έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις πέντε πρώτες στην Ε.Ε. στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Με την δυνατότητα που παρέχεται από σήμερα σε νέους αλλά και τους μέχρι τώρα δικαιούχους αυτοδιαγνωστικών τεστ (μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι φθάνουν πλέον τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.
Από σήμερα 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δυο self tests από τα φαρμακεία:
Όπως τόνισε σε ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, «από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self–testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επί του συνόλου».
Με στόχο την σκιαγράφηση της επιδημιολογικού τοπίου και την αναχαίτιση της διασποράς έχει δοθεί έμφαση στον επιδημιολογικό έλεγχο και με τα ατομικά τεστ όπως τονίζει ο κ. Σκέρτσος κάνοντας λόγο «για μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την Ε.Ε.».
Τα ατομικά τεστ συμβάλλουν στην κατανόηση της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα, κατά τον κ. Σκέρτσο. Όσο για το ποσοστό θετικότητας των τεστ, ο πραγματικός δείκτης κινείται μεταξύ του 0,2-0,3%, όπως σχολιάζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Μείζονος σημασίας είναι και ο εντοπισμός ασυμπτωματικών χάρη στο εργαλείο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τον κ. Σκέτσο που προσθέτει «έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο PCR ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα, ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας που αν δεν γνώριζαν ότι νοσούν δεν θα είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα αυτοπεριορισμού αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού».
Ενδεικτικό είναι ότι «στις ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests».
Στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός και η τακτική αυτοδιάγνωση αποτελούν «τα σημαντικότερα μας όπλα για να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ