Το έργο εντάχθηκε πριν από έναν χρόνο, ύστερα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης της διοίκησης του νοσοκομείου, στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 776.130 ευρώ με το τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση-αναβάθμιση του ΒΕΜS». Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια) συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.
Μείωση δαπανών
Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από το έργο στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Ενώ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.
«Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα ώστε ωριμάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των κοινοτικών πόρων. Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι, διότι αυτό που οραματιστήκαμε τότε, σήμερα αποτελεί πραγματικότητα», όπως επισημαίνει ο Γιώργος Μπέζος, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας: «Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο. Τα πρώτα δείγματα απόδοσης -από τον Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακά. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς».
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτηρήσεως και ελέγχου των θερμικών εγκαταστάσεων επιφέρει δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση καυσίμων της τάξεως του 25% με 30%. Ετσι με τον συνδυασμό των δύο αυτών τεχνολογιών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πετρελαίου τουλάχιστον κατά 50% με ένα τρόπο λίαν οικονομικό, δηλαδή με οικονομική απόσβεση της επενδύσεως εντός δύο ετών. Επενδύσεις με τέτοια οικονομική απόδοση, ενώ είναι πρακτικά ανύπαρκτες στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, η ηλιοθερμική τεχνολογία σε συνδυασμό με την τεχνολογία εξοικονομήσεως ενεργείας παρέχει σήμερα στη χώρα μας τα καλύτερα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα, παράλληλα με την απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα και την τόνωση του εγχώριου κατασκευαστικού δυναμικού. Το ηλιοθερμικό έργο του Νοσοκομείου της Καλαμάτας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει υπόδειγμα εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών, όχι μόνο για τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά για κάθε κτιριακό συγκρότημα της χώρας.