Απειλή έξωσης, χρέη και απλήρωτοι εργαζόμενοι συνθέτουν την εικόνα κατάρρευσης που μοιάζει να έχει η κλινική Νέο Αθήναιον στο Παγκράτι.
Στα συσσωρευμένα χρέη προς την κλινική, προστίθενται τα χρέη προς προμηθευτές και οι συχνές ελλείψεις, αλλά και οι συσσωρευμένες οφειλές δεδουλευμένων, με δεκάδες εργαζομένων να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και αρκετούς να έχουν παραιτηθεί.
Τελευταίο πλήγμα αποτέλεσε η απόφαση για έξωση που έλαβε το «Βελέντζειο Ίδρυμα», στο οποίο ανήκει το κτήριο όπου στεγάζεται η κλινική και στο οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να οφείλει μεγάλα ποσά σε ενοίκια.
Η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αύριο είναι η τελευταία ημέρα εκτέλεσης της έξωσης και στην κλινική αναμένεται να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους δικαστικοί επιμελητές για να κινήσουν τις διαδικασίες.
Περίπου 260 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, τα τελευταία 4 με 5 έτη. Είναι ενδεικτικό πως στις αρχές του έτους οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, νυν και πρώην, φέρονται να έφθαναν τα 3 εκατ. ευρώ, με το Υπουργείο Εργασίας να καταγγέλλει την ιδιοκτήτρια εταιρία για οφειλές εκατομμυρίων ευρώ και προς το ΕΤΑΑ και το ΙΚΑ. Είχε μάλιστα διαταχθεί και ΕΔΕ για κακοδιαχείριση και αναμενόταν η σύνταξη ακόμη και μηνυτήριων αναφορών.
Την ίδια ώρα, ΕΟΠΥΥ και άλλοι φορείς φέρονται να οφείλουν επίσης σημαντικά ποσά προς την κλινική, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 15 εκατ. ευρώ.
Η κλινική φαίνεται μπλεγμένη σε ένα γόρδιο δεσμό. Η κατάληψη από τους εργαζόμενους ενδεχομένως να επιτύχει να εμποδίσει την εκτέλεση της έξωσης, αλλά η προσπάθεια να βγει από το οικονομικό τέλμα η κλινική δεν είναι τόσο απλή. «Ο κίνδυνος του λουκέτου είναι υπαρκτός», ανέφερε στο Virus ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, Δημήτρης Αλεξόπουλος.
Ως λύση εμφανίζεται η υπαγωγή της Κλινικής στο άρθρο 106Β, με την οποία οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μπορούν να εκχωρηθούν απευθείας στους οφειλέτες της Κλινικής.
Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι κρίκοι στην αλυσίδα, εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος και συχνά δεν καταφέρουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Σταδιακά οι ασθενείς ενημερώνονται να αναζητήσουν κάποια άλλη κλινική, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που αρνούνται να φύγουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ