Από τις 63 έγκυρες και ολοκληρωμένες υποψηφιότητες, η Κριτική Επιτροπή ενέκρινε για να περάσουν 20 στην επόμενη φάση, όπου απαιτείται η κατάθεση αναλυτικότερων επιχειρηματικών σχεδίων μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού, ιδιώτες ερευνητές, Πανεπιστήμια, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, startupκαθώς και επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, γιατροί και φοιτητές, αποδεικνύοντας πως υπάρχει γενικότερη ανάγκη χρηματοδότησης και στήριξης προκειμένου μια ιδέα να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό σχέδιο
Με περισσότερες από 13 θεματικές από ένα ευρύτατο φάσμα του χώρου της Υγείας, η πλειονότητα φέτος εστιάζει στην τηλεϊατρική και την πρόληψη και διάγνωση. Η σημασία της εύκολης πρόσβασης των ασθενών σε θεραπευτικές λύσεις, η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας και εξοικονόμησης οικονομικών και κοινωνικών πόρων μέσω της πρόληψης των βασικών νοσημάτων του δυτικού κόσμου, φαίνεται πως αύξησε την ανάγκη εξέλιξης και καινοτομίας στους συγκεκριμένους τομείς και οδήγησε το ερευνητικό έργο προς αυτή τη κατεύθυνση.
Σε αριθμούς, η πλειονότητα των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο ΣΦΕΕ InnovationProject 2.0 αφορούσαν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεϊατρικής (27%) σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα περσινά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 6% των συμμετοχών αφορούσαν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπόλοιπων συμμετοχών αφορούσαν σε Προγνωστικά και Διαγνωστικά Εργαλεία (24%), Νέες θεραπευτικές ουσίες (9%), Βιοτεχνολογία (9%) καθώς και Αναγεννητική Ιατρική (8%), αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας και εργάζεται συνεχώς για την ανάπτυξη τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων με γνώμονα την ανταποδοτικότητα τους για το σύστημα Υγείας, ως μέσο εξοικονόμησης πόρων.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής τόνισε πως «ακόμα μια χρονιά υπάρχουν τόσες αξιόλογες προτάσεις από Έλληνες ερευνητές στο χώρο της Υγείας και είναι ένα καθαρό σημάδι πως η Ελλάδα διαθέτει επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου, κάτι που επιτρέπει στη χώρα μας να συνεχίζει να ελπίζει, ότι μπορεί να καινοτομεί, εφόσον διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνει στην πράξη τα νέα δημιουργικά μυαλά». Ο κ. Φρουζής επισήμανε ακόμα ότι «η Πολιτεία και το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την ζώσα πραγματικότητα, να αξιολογήσουν θετικά το μήνυμα του διαγωνισμού μας και να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά κωλύματα που υπάρχουν, ώστε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και ερευνητικού τομέα να απενοχοποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω». Σε ό,τι αφορά τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της χώρας μας, υπογράμμισε ότι: «μόνο μέσω της καινοτομίας θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με αναπτυξιακή διάσταση, με αιχμή του δόρατος το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, που αποτελεί κεντρικό πεδίο δράσης στην οικονομία της γνώσης». Τέλος, ο κ. Φρουζής τόνισε πως «εάν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς, οι κρατικοί φορείς και οι τράπεζες συστρατευτούν για να υποστηρίξουν την καινοτομία τότε θα σταματήσει το braindrain και η Ελλάδα θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε μια χώρα – πρότυπο μέσα στην ευρωζώνη».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ