Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Κάθε πολίτης, που κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό θα μπορεί να εγγράφεται πλέον και σε λίστα αναμονής για να εμβολιαστεί νωρίτερα, σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού.
Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι στο μηχανισμό αναπλήρωσης θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Έτσι, όταν δεν εμφανίζεται κάποιος που έχει κλείσει ραντεβού, τότε θα καλείται κάποιος άλλος πολίτης από τη λίστα αναμονής ή ένας εκπαιδευτικός. Αν και πάλι δεν καλύπτεται το κενό, τότε θα καλούνται μέλη των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί:
Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, για τα οποία άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα, η ζήτηση είναι αυξημένη και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή κλειστεί 230.000 ραντεβού.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου παραδέχθηκε ότι “αρκετοί συμπ0λίτες μας έχουν αυξημένη διστακτικότητα λόγω του φόβου των αλλεργιών. Η μόνη περίπτωση αντένδειξης είναι το ιστορικό με σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση. Οι κοινές, εποχικές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη. Ούτε αν κάποιος έχει αλλεργία σε ουσίες, όπως καουτσούκ ή χρώματα”.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε πάλι στο εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μόνο 28 περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς. Επανέλαβε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια, που παρατηρούνται στους εμβολιαζόμενος είναι τόσο συχνά όσο και στο γενικό πληθυσμό. Ούτε υπάρχει αντένδειξη σε άτομα, που έχουν παρουσιάσει θρομβώσεις στο παρελθόν.
Από την άλλη, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διερεύνηση της αιτιοπαθοφυσιολογίας, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν προκύψει. Το νέο αυτό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβώσεις και θρομβοπενία έχει καταγραφεί 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας α ανησυχήσουν είναι: επίμονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος και κεφαλαλγία.
Σχετική ενημέρωση έχει προστεθεί στο φύλλο οδηγιών μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για τους εργαζόμενους στα εμβολιαστικά κέντρα για τα σημεία και τα συμπτώματα, που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεχίζει την έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα συμβάντα και τον εμβολιασμό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ