Τα κέντρα αποκατάστασης της χώρας εκτός από την αντιμετώπιση των σοβαρών και χρόνιων περιστατικών, έχουν να διαχειριστούν και τις δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς.
«Το κράτος είναι σχεδόν εχθρικό προς τον πάσχοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής του κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης «Φιλοκτήτη», Γ. Βησσαράκης.
Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση πιέζουν για περιστολή στις δαπάνες, οι παράγοντες του κλάδου παρουσιάζουν μια εικόνα οικονομικής αιμορραγίας. Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής του «Φιλοκτήτη», Ν. Παπαευσταθίου, ακόμη και εν μέσω κρίσης και μνημονίων υπάρχουν ακόμη «κανάλια που σπρώχνουν τους ασθενείς σε αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων». Αν και λίγα συγκριτικά με τα περιστατικά που χρήζουν αποκατάστασης, τα κέντρα αποθεραπείας στη χώρα μας, θα μπορούσαν να διαχειριστούν περισσότερα περιστατικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο «Φιλοκτήτης» ετοιμάζει συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω του εθνικού ιδρύματος αποκατάστασης αναπήρων, για την παροχή ρομποτικής θεραπείας.
Σύμφωνα με τον κ. Βησσαράκη στην αποκατάσταση, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από 6 μήνες, εκτός από τους ασθενείς πρέπει να βοηθηθούν και οι οικογένειες τους, καθώς στην πλειονότητα τους είναι άνθρωποι χωρίς εφεδρείες, ιδιαίτερα στις δύσκολες παρούσες συνθήκες. Πρέπει τόσο οι πάσχοντες όσο και οι φροντιστές τους να «προσγειωθούν στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος τους».
Εν τω μεταξύ, το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), βάσει του οποίου αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει μόλις 150 ευρώ την ημέρα για τους εσωτερικούς ασθενείς. Στο ΚΕΝ περιλαμβάνονται, οι θεραπείες, η φαρμακευτική αγωγή, το κόστος νοσηλείας, οι αμοιβές κοκ.
Ο «Φιλοκτήτης» διαθέτει 175 κλίνες για εσωτερικούς ασθενείς και μπορεί να υποδέχεται 100 εξωτερικούς ασθενείς ημερησίως. Είχε, άλλωστε, επιλεγεί από το ελληνικό κράτος για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε Λίβυους ασθενείς.
Το 2012 παρείχε υπηρεσίες σε 939 εσωτερικούς ασθενείς, με 36 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας, καθώς και 693 εξωτερικούς ασθενείς. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εσωτερικοί ασθενείς ανήλθαν σε 299 (17 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας) και οι εξωτερικοί σε 334. Απασχολεί 185 άτομα (γιατροί, φυσικοθεραπευτές λογοθεραπευτές και νοσηλευτικό προσωπικό), επενδύει στον ιατρικό τουρισμός, ενώ είναι το μόνο κέντρο αποκατάστασης της χώρας με άδεια λειτουργίας για παιδιατρική αποκατάσταση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ