Πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρόεδροι… πόσοι και πόσοι παράγοντες δεν έχουν παρελάσει από το Καστελόριζο όλα τα χρόνια, για να διαπιστώσουν την υγειονομική απομόνωση των κατοίκων του και για να εξαγγείλουν μέτρα στήριξης για τον τομέα της Υγείας με «φόντο» το ακριτικό νησί. Παρά τις μεγάλες κουβέντες, ένα πράγμα παραμένει ίδιο κι απαράλλακτο: το Καστελόριζο εξακολουθεί να είναι ιατροφαρμακευτικά ακάλυπτο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο ή την Τουρκία ακόμη και για απλές βιοχημικές εξετάσεις.
Το νησάκι επισκέφθηκε προσφάτως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του παραβρέθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού με θέμα τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Σαμψάκος και ο αγροτικός γιατρός, Γιάννης Ράντος, καθώς επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και υπεύθυνος για τη νησιωτική υγεία, Κώστας Κουτσόπουλος και ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Χρήστος Μαντάς.
Η αντιπροσωπία επισκέφθηκε η οποία επισκέφθηκε το Πολυδύναμο ιατρείο, βρήκε σε υπηρεσία 1αν αγροτικό ιατρό – ο δεύτερος απουσίαζε με κανονική άδεια – 1αν φαρμακοποιό και 1αν οδοντίατρο που έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό. Βάσει Οργανογράμματος, το ΠΙ έπρεπε να έχει: 1αν Διευθυντή γενικής ιατρικής (έχει αποσπαστεί σε άλλη περιοχή 5 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα η θέση να μην μπορεί να πληρωθεί), 1αν Επιμελητή Β’ γενικής ιατρικής (η θέση είναι κενή), 2 αγροτικούς γιατρούς (υπηρετούν, αλλά ο 1ας εκ των δύο αποχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου για την έναρξη ειδικότητας), 2 νοσηλεύτριες (οι θέσεις είναι κενές, αλλά η 1 θέση έχει προκηρυχθεί), και 2 μαίες (οι θέσεις είναι κενές). Διαπιστώθηκε, παράλληλα, ότι το ΠΙ είναι πλήρως εξοπλισμένο σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, έχει καρδιογράφο, μόνιτορ, απινιδωτή και δύο αναλυτές για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν.
«Το ακριτικό νησί, που το χωρίζει μεγάλη απόσταση τόσο από την Ρόδο όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εθνική σημασία για τη χώρα μας, αποτελεί κομβικό σημείο για όλους μας. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον τομέα της περίθαλψης ώστε οι κάτοικοί του να νιώθουν ασφαλείς και να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στη γείτονα χώρα για απλές εξετάσεις» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.
Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι θα μεταφέρει άμεσα στο Υπουργείο Υγείας την ανάγκη για ασφαλή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του Καστελόριζου, ζητώντας την επείγουσα τοποθέτηση ενός Επιμελητή ή Διευθυντή γενικής ιατρικής, συνεπικουρούμενου από δύο αγροτικούς ιατρούς, καθώς και τουλάχιστον μίας νοσηλεύτριας και μίας μαίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νησιού. Απαραίτητη κρίθηκε επίσης η άμεση λειτουργία των δύο αναλυτών για τη διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων, η δημιουργία ειδικού χώρου για τη λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος αλλά και η εφαρμογή της τηλεματικής ιατρικής (μέσω της 2ης ΥΠΕ) για την άμεση διάγνωση προβλημάτων υγείας και την εκτίμηση της ανάγκης διακομιδής των περιστατικών σε άλλη υγειονομική μονάδα της χώρας. Ο κ. Βλασταράκος υποσχέθηκε, τέλος, να εισηγηθεί στο Δ.Σ. του ΠΙΣ τη δημιουργία επιπλέον οικονομικών κινήτρων για τη στελέχωση και οργάνωση του Πολυδύναμου Ιατρείου, λόγω και της μείζονος γεωγραφικής σημασίας του για τη χώρα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ