Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η δημοτική αρχή Λέσβου για την αθρόα προσέλευση μεταναστών στο νησί, που δημιουργεί αφόρητη πίεση στις αποδυναμωμένες δομές υγείας.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στη δημόσια υγεία από την ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, κυριάρχησαν στις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο περιοδείας στο νησί.
Όπως επισημάνθηκε, αν και ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο υπερβαίνει το 60% των συνολικά εισερχόμενων στη χώρα αλλοδαπών, η κρατική επιχορήγηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος επιδημιών ή άλλων επιζήμιων συνθηκών και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών, διαπιστώθηκε η αδυναμία ουσιαστικής ανταπόκρισης στις ανάγκες υγειονομικής φροντίδας του φιλοξενούμενου πληθυσμού από την Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ΠΙΣ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές, μα ούτε καλύπτονται οι ανάγκες και ζητάει επιτακτικά μια Κινητή Μονάδα με οργανωμένα εργαστήρια και ιατρεία, όπως είναι η Μονάδα του Ολυμπιακού Χωριού. Τόσο ο Πανελλήνιος όσο και οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και να αποσυμφορηθεί το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που δεν έχει άλλα περιθώρια επιβάρυνσης.
Όπως αναδείχθηκε κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπίας στο νοσηλευτικό ίδρυμα, η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Καρδιολογικό, προκειμένου να σωθούν ζωές και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοστοβόρες αεροδιακομιδές, είναι κομβικής σημασίας. Παράλληλα, απαιτείται να αναπληρωθούν άμεσα οι ελλείψεις σε βασικούς τομείς όπως στα τμήματα Τεχνητού Νεφρού, Ψυχιατρικό, Παθολογικό, Χειρουργικό, Μικροβιολογικό, Εργαστήρια και άλλα, για να μπορέσει να κρατηθεί όρθιο το «Βοστάνειο». Είναι ενδεικτικό πως το 30% των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού είναι κενό, ενώ λείπουν και 150 θέσεις υγειονομικού προσωπικού.
«Η αναπλήρωση των κενών θέσεων σε μεγάλο βαθμό από επικουρικούς ιατρούς επιλύει προσωρινά το πρόβλημα, αλλά από όλους κατέστη σαφές ότι χρειάζεται η ενίσχυση του νοσοκομείου από μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση, διότι δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και στην πληρωμή των επικουρικών ιατρών» καταλήγει ο ΠΙΣ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ