Δεκαπέντε μόνιμους «σταθμούς εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» εντός κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Πατρών, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ)- «Χάρισε ζωή».
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι το πρώτο που έχει αποκτήσει τους συγκεκριμένους σταθμούς. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 14 στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου και ένας στις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι μετά τη δωρεά του συλλόγου «Φλόγα». Σημειώεται ότι η «Φλόγα» ανέλαβε και το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε να διευρυνθεί η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή.
Επιδίωξη είναι η αφύπνιση της φοιτητικής κοινότητας και η προώθηση του εθελοντισμού δωρεάς μυελού των οστών, μέσω της ενημέρωσης στους σταθμούς εγγραφής δοτών. Στα σημεία αυτά οι φοιτητές θα ενημερώνονται μέσω των QR code, μειώνοντας τη χρήση εντύπου υλικού. Στόχευση είναι η αύξηση του αριθμού εθελοντών Μυελού των Οστών δίνοντας ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως είναι η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά). Η διαδικασία χρειάζεται λίγο σάλιο από άτομα 18-40 ετών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Στην παρουσίαση των σταθμών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας επεσήμανε ότι «Είναι σημαντικό οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν την αξία του προσφέρω ζωή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως κέντρο την ανθρώπινη ζωή». Ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης επεσήμανε ότι «έχουμε ήδη προσελκύσει μέχρι σήμερα 80.000 δότες και έχουμε δωρίσει πάνω από 200 μοσχεύματα σε όλο τον κόσμο. Όταν ξεκίνησε το ΚΕΔΜΟΠ η Ελλάδα δεν είχε δώσει ποτέ- παρά μόνο μια φορά- ένα μόσχευμα στο εξωτερικό. Πλέον, μετά από προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες που ξεκινήσαμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτουμε το 40% των ασθενών μας(…) Έχει ήδη τυποποιήσει πάνω από 30.000 δότες και συνεχίζει να υποστηρίζει την εγγραφή εθελοντών δοτών με οικονομική υποστήριξη αναλαμβάνοντας το κόστος ώστε 3.000 από τους νέους εθελοντές του Πανεπιστημίου μας να εντάσσονται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή».
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ, Μαρία Τρυφωνίδη σημείωσε ότι «είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και πρωταρχικός στόχος μας είναι να ζήσουν. Και για να ζήσουν πρέπει να βοηθήσουμε την ιατρική φροντίδα». Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου κάνουμε όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται προκειμένου το ΚΕΔΜΟΠ να πάρει μια άλλη μορφή και να πολλαπλασιάσει τα οφέλη του στην κοινωνία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ