Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σχετιζόμενη με τον καρκίνο Φλεβική Θρόμβωση προσφέρει μια νέα Ευρωπαϊκή έρευνα. Ο “ύπουλος” αυτός “εχθρός” για τη δημόσια υγεία συνιστά τη 2η αιτία θανάτου για τους ογκολογικούς αρρώστους, μετά από την ίδια τη νόσο.
Η έρευνα διεξήχθη “πιλοτικά” το Μάρτιο στη Μεγάλη Βρετανία ενώ το διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος 2018 επεκτάθηκε σε 5 ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε ασθενείς-μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο (ECPC). Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την εκτεταμένη έλλειψη αναγνώρισης του κινδύνου από τους ασθενείς, καθώς και τα έντονα κενά στην ενημέρωση κι επαρκή πληροφόρηση από τους θεράποντες γιατρούς.
Ειδικότερα:
- Μόλις 29% δήλωσε ότι γνωρίζει πως οι ασθενείς με καρκίνο έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Οι μισοί απ’ αυτούς (49%), δήλωσε ότι δεν έχει επαρκή κατανόηση του κινδύνου της σχετιζόμενης με τον καρκίνο Θρόμβωσης [απαντήσεις: 1 – 4 στην κλίμακα 1 (καθόλου) – 10 (πολύ)].
- Το 67% δήλωσε ότι γνωρίζει σε κάποιο βαθμό ότι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 44% για την ακτινοθεραπεία.
- Το 16% δήλωσε ότι είχε υποφέρει από θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.
- Μόλις το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έλαβαν ενημέρωση για τους κινδύνους θρόμβωσης που σχετίζονται με τον καρκίνο από τον γιατρό τους ή κάποιον επαγγελματία υγείας στο νοσοκομείο, η οποία ήταν κατά κύριο λόγο προφορική!
- Το 50% των συμμετεχόντων είχαν ασθενήσει εντός της προηγούμενης πενταετίας, γεγονός που περιγράφει με ακρίβεια τις υφιστάμενες συνθήκες.
- Μόνο το 14% δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους των κινδύνων θρόμβωσης που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ενώ μόνο το 21% ότι ο κίνδυνος έχει σχέση και αυξάνεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Θρόμβωσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι απαντήσεις των ασθενών που συμμετείχαν οργανωμένα στην έρευνα, κινούνται στα ίδια επίπεδα – με μικρές αποκλίσεις – με τις απαντήσεις που δόθηκαν από άλλους Ευρωπαίους ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ως μονάδες. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τα προαναφερόμενα ευρήματα καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και των επαγγελματιών υγείας εν γένει, σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ανατραπεί η δυσοίωνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα και όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.
Η έρευνα οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών επί θεμάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας Quality Health Limited, υπό την επίβλεψη πολυμελούς ομάδας καθοδήγησης της ECPC, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός «Κειμένου Θέσεων» για τη σχετιζόμενη με τον Καρκίνο Θρόμβωση.
Εκστρατεία για τη σχετιζόμενη με τον Καρκίνο Φλεβική Θρόμβωση
Η Παγκόσμια ημέρα για τη Θρόμβωση έχει καθιερωθεί με σκοπό να αναδείξει ένα σοβαρό και ταυτόχρονα εξαιρετικά υποτιμημένο κίνδυνο για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο στην πλειοψηφία του δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση και δεν αντιλαμβάνεται το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου. Σήμερα πλέον, μια ιδιαίτερα δυναμική εκστρατεία αναπτύσσεται παγκοσμίως με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τόσο το κοινό όσο και την ιατρική κοινότητα, η οποία οφείλει να «ρίξει περισσότερο φως» σε αυτό τον ύπουλο εχθρό της υγείας και της ζωής.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον καρκίνο και τις διάφορες μορφές θεραπείας του, είναι γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης, σε ποσοστά έως και 5 φορές μεγαλύτερα απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΛΟΚ προτίθεται να αναπτύξει δράσεις σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με κεντρικό σύνθημα «Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί». Σκοπός είναι η κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας και τελικό στόχο, την πληρέστερη και ορθότερη ενημέρωση των ασθενών. Παράλληλα, θα συνεχίσει να παρέχει υπεύθυνη ενημέρωση προς τους ασθενείς και τον πληθυσμό στη χώρας μας.