Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση με την έλλειψη αίματος στο ΓΝΑ «Λαϊκό» (δες εδώ), ενώ πολλοί ασθενείς με μεσογειακή αναιμία βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω ματαίωσης της προγραμματισμένης τους μετάγγισης.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Virus, ήδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) έχει προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στους επιθεωρητές δημόσιας υγείας (ΣΕΥΥΠ) και το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει παρέμβαση από τον Εισαγγελέα, με την Πρόεδρο του Συλλόγου να βλέπει τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά τις «πλάτες» των υπεύθυνων του Τμήματος Αιμοδοσίας του Λαϊκού και του Διοικητή.
«Ο Διευθυντής Αιμοδοσίας έχει ισχυριστεί ότι όταν μοιράστηκε η «πίτα» στους Συλλόγους των Εθελοντών Αιμοδοτών, το Λαϊκό πήρε μικρό μερίδιο. Αν αυτοί δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ή να προσελκύσουν νέους, σημαίνει ότι δεν λειτουργούν σωστά» υποστηρίζει στο Virus η Ιωάννα Μυρίλλα, Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ. «Πώς τα καταφέρνουν δηλαδή οι άλλες Αιμοδοσίες κι αυτοί τίποτε;» αναφέρει, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα είναι τοπικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Σύλλογος στη διάθεσή του, το Λαϊκό Νοσοκομείο εξυπηρετεί κάτω από κανονικές συνθήκες περίπου 100 ασθενείς το μήνα. Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξυπηρετεί 700 πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς ανά 15 μέρες, το «Ιπποκράτειο» 150, το «Γ. Γεννηματάς» 160, ο Ευαγγελισμός 25, ενώ στη Νίκαια πραγματοποιούνται περί τις 180 μεταγγίσεις αίματος το μήνα.
«Και στα 7 νοσοκομεία που πραγματοποιούν μεταγγίσεις αίματος στην Αττική δεν υπήρξε καμία έλλειψη, κανένα πρόβλημα» τονίζει η κ. Μυρίλλα, εκτιμώντας ότι το θέμα που έχει προκύψει με την έλλειψη μονάδων αίματος στο Λαϊκό οφείλεται σε κακοδιαχείριση εκ των έσω κι έχει διαχρονικό χαρακτήρα. «Το καλοκαίρι που το Λαϊκό δεν έκανε καμία αιμοληψία, το Παίδων πήγε 25 μέρες στην Ξάνθη και μάζεψε 1.700 μονάδες αίματος. Πήγε στην Πάρο και μάζεψε 300 μονάδες, πήγε στη Σαντορίνη. Δεν περίμενε να πέσουν από τον ουρανό. Το Λαϊκό δεν κάνει καμία ενέργεια για να προωθήσει την εθελοντική αιμοδοσία, παρά περιμένει να του δώσουμε εμείς έτοιμους συλλόγους» αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι κάθε χρόνο «κρύβουν» την απραξία τους κάτω από μια άλλα δικαιολογία. «Πρόπερσι μας είπαν ότι έφταιγε ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πέρυσι μας είπαν ότι νοσηλεύτηκε μία ασθενής με 4 αιμοσφαιρίνη και πήγε να πεθάνει. Φέτος μας είπαν ότι τους έφυγε ένας Σύλλογος Αιμοδοτών, γιατί διαλύθηκε η δημοτική αστυνομία».
«Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα προφανώς αποτελεί ζήτημα γενικής πολιτικής, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις υπομεταγγίσεις και την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού στους πολυμεταγγιζόμενους του Λαϊκού, με συνέπεια να απειλείται η ζωή τους», καταλήγει η Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ.
Στην Αττική οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς φτάνουν τους 1.500, ενώ πανελλαδικά είναι 3.000.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ