Αποφασισμένος να μετατρέψει σε ευρωπαϊκό θέμα την “κόντρα” με την φαρμακοβιομηχανία Roche εμφανίζεται ο Ανδρέας Ξανθός.
Μετά τη μακροσκελή επιστολή προς τον Επίτροπο Υγείας και τη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ, όπου περιέγραφε πως η φαρμακευτική εταιρία προχώρησε στην απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση να ζητήσει την απόσυρση από το σύστημα αποζημίωσης σκευάσματος για το μελάνωμα, ενώ βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο κ. Ξανθός αποφάσισε να θέσει το θέμα και στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών.
Διαβάστε επίσης: Στους Ευρωπαίους «τρέχει» ο Ξανθός
Το Virus εντόπισε το επίσημο αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας για συζήτηση του ζητήματος στο Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου, με γενικό τίτλο “Έλλειψη διάθεσης φαρμάκων στην Ελλάδα”, στο πεδίο της ατζέντας κατά το οποίο συζητούνται τα λοιπά θέματα (Any Other Business).
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπέβαλε η ελληνική αντιπροσωπεία, η ενημέρωση όλων των κρατών-μελών για αυτό το σοβαρό θέμα, το οποίο ξεπερνά τα αυστηρά εθνικά συμφέροντα, είναι απαραίτητη, κρίνοντας πως είναι κρίσιμη η ανάπτυξη ισχυρών συνεργειών, ειδικά στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφευχθούν άδικες εμπορικές πρακτικές, όπως τις χαρακτηρίζει.
Το έγγραφο
Στο έγγραφο η Αριστοτέλους κάνει λόγο για προβλήματα στον τομέα των φαρμάκων σε διάφορα κράτη-μέλη, που παρεμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα. Μεταξύ των παραγόντων που στέκουν εμπόδιο στην πρόσβαση αναγνωρίζονται οι υψηλές και μη βιώσιμες τιμές, αλλά και οι αποφάσεις βάσει επιχειρηματικών και οικονομικών στρατηγικών. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει κάποιες μεμονωμένες χώρες με περιορισμένη επιρροή στον τομέα, όπως αναφέρεται.
“Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει, αναδομήσει και ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας της, βασιζόμενη στις αρχές της καθολικής κάλυψης, της ισότητας και της προσωποκεντρικής φροντίδας. Αυτές οι προσπάθειες γίνονται σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών και επιτήρησης, ιδιαιτέρως απαιτητικής και, ορισμένες φορές, ασφυκτικής, που μεταξύ άλλων απαιτεί τον έλεγχο και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών στην υγεία”, αναφέρει το έγγραφο και συνεχίζει:
“Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τη δίκαιη και καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν, πάντα σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας και με τις μνημονιακές μας υποχρεώσει, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνολικές δαπάνες υγείας, ιδιαιτέρως στο φαρμακευτικό τομέα, ο οποίος είχε επηρεαστεί σημαντικά από μηχανισμούς προκλητής ζήτησης. Τα εν λόγω μέτρα εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα”.
Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο που συνοδεύει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για συζήτηση, “σε αυτό το πλαίσιο, γνωστή πολυεθνική εταιρία που εδρεύει στην Ελβετία, αιτήθηκε την αφαίρεση αντικαρκινικού φαρμάκου (με ένδειξη για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα) από την ελληνική θετική λίστα αποζημίωσης, δηλώνοντας ότι η διάθεση του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπρόσθετη έκπτωση 25% στα νέα on-patent φάρμακα), δημιουργώντας σοβαρό ζήτημα για τους υπό θεραπεία ασθενείς”.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το ευρωπαϊκο τμήμα του ΠΟΥ, καθώς και όλα τα κράτη-μελη έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για σταθερά, βιώσιμα και αξιόπιστα συστήματα υγείας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και άρα η ενημέρωση όλων των αντιπροσωπειών για αυτο το θέμα είναι απαραίτητη.
“Υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών και συστηματικών συνεργειών στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να αποφευχθούν άδικες εμπορικές πρακτικές, που είναι ιδιαιτέρως ανάρμοστες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό ξεπερνάει τα στενά εθνικά συμφέροντα και απασχολεί όλους τους ευρωπαίους εταίρους, αναδεικνύοντας ανάγκη αλληλεγγύης και ενίσχυση της σχετικής πολιτικής συζήτησης”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ