Στην ανάγκη ανεξάρτητης και δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα ιατρικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Υγεία, από ειδικευμένους νομικούς και γιατρούς, επιδιώκει να «απαντήσει» η δημιουργία του πρώτου διαδικτυακού φόρουμ για την ιατρική Ευθύνη.
Το φόρουμ λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ινστιτούτου Αντιμετώπισης Σφαλμάτων Ιατρικής (Ι.Α.Σ.Ι.), μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που αρχικά ξεκίνησε από το Τμήμα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Δικηγορικής Εταιρείας Αθηνών Δ. Χ. Μαρκάτος και Συνεργάτες, και γρήγορα αναπτύχθηκε. Η ΙΑΣΙ έχει τη μορφή σωματείου με δύο κυρίως σκοπούς: α) την ενημέρωση που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών και την επιβολή του σεβασμού τους στην πράξη και β) την έγκαιρη πρόληψη αβάσιμων κατηγοριών σε βάρος γιατρών και άλλων λειτουργών της Υγείας.
Η ελεύθερη και ανεξάρτητη διερεύνηση της ιατρικής ευθύνης είναι επιτακτική απαίτηση των καιρών, ελλείψει πόρων, συρρίκνωσης υπηρεσιών και διαρκούς επιβάρυνσης των ασθενών στο ΕΣΥ, αναγκαστικών προσφυγών σε ιδιωτικές ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες…
Οι εμπνευστές του Φόρουμ σημειώνουν σχετικά: «Ως ασθενείς, είχαμε κάποια στιγμή την εμπειρία – σε εμάς ή στο περιβάλλον μας – μιας αταίριαστης μεταχείρισης, ακόμη και μιας αίσθησης ότι κακοί λειτουργοί της Υγείας μας εκμεταλλεύονται. Οι αιτίες είναι πολλές, ανάγονται όμως όλες σε έναν αναχρονιστικό ιατρικό “πατερναλισμό”, που σε πείσμα της εποχής μας, εξακολουθεί να κυριαρχεί στη χώρα μας. Πρόκειται για μια νοοτροπία που μυθοποιεί την ιατρική γνώση, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ελέγχεται από κανέναν και ιδίως από τον ασθενή, όσο μορφωμένος και αν είναι, όση πληροφόρηση και αν έχει. Η αυταρχική αυτή νοοτροπία αδικεί, προ πάντων, τους συνειδητοποιημένους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας και μπορεί να έχει ιδιαίτερα ανεπιθύμητες συνέπειες. Να οδηγήσει, δηλαδή, σε υπερβολικές αμφισβητήσεις, ακόμη και κατηγορίες, εις βάρος άξιων λειτουργών, εμποδίζοντας τελικά το έργο τους.
Στη χώρα μας, ο όγκος των δικαστικών υποθέσεων ιατρικής ευθύνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι έφθασε ο καιρός για έναν διαρκή έλεγχο των θεμελιωδών αρχών της Ιατρικής Δεοντολογίας στην πράξη, με αποκλειστικό τελικό στόχο το συμφέρον των ασθενών.
Η ειδικευμένη συμβουλευτική μας θα βοηθήσει, πιστεύουμε, στο έργο αυτό».
Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.iasi-law.org
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ