Στην κάλυψη του κόστους των αντισυλληπτικών χαπιών από τον ΕΟΠΥΥ, προσανατολίζεται η Αριστοτέλους, καθώς η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά στις διακοπές κυήσεων στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται πως το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. Οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10%, είναι έφηβες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας στην αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, η Αριστοτέλους διερευνά σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ το ενδεχόμενο ένταξης των αντισυλληπτικών στη θετική λίστα φαρμάκων. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Οργανισμός να αναλάβει την κάλυψη του κόστους και για τις ανασφάλιστες γυναίκες.
«Νομίζω ότι το κόστος είναι διαχωρίσιμο. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle. Είναι σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκτρώσεων και προφανώς η χρήση του πρέπει συνοδεύεται από μια καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο» ανέφερε σχετικά ο κος Ξανθός.
Αν και η πρωτοβουλία είναι αναμφισβήτητα σε θετική κατεύθυνση, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι για μία ακόμη φορά το κόστος φορτώνεται στους ασφαλισμένους, τη στιγμή μάλιστα που μετά και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ έχει «γονατίσει». Την ίδια ώρα, η αναφορά στην ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης εξαντλείται σε μία καμπανιακή λογική, τη στιγμή που η πραγματικότητα επιτάσσει την ένταξη μαθήματος με αυτό το περιεχόμενο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως έχουν κάνει άλλα κράτη εδώ και χρόνια.
Άλλωστε, η διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας δεν αφορά αποκλειστικά στην αποφυγή των ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα τελευταία καταγράφουν σημαντική αύξηση στη χώρα μας, με το 23% περίπου των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C να μην γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του, υποδεικνύοντας την απουσία βασικής ενημέρωσης σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και διαφύλαξης της σεξουαλικής υγείας.
Με αυτό το δεδομένο, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά, που αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο μείωσης του ρίσκου έκθεσης των ατόμων και των δύο φύλων σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς κι αποφυγής των ανεπιθύμητων κυήσεων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ