Ούτε 1 άδεια για τη λειτουργία Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας δεν έχει χορηγήσει η Περιφέρεια Αττικής, παρά την τεράστια εξοικονόμηση που θα προέκυπτε για το σύστημα υγείας, όπως αποδεικνύεται από τη διεθνή εμπειρία και από εγχώριες μελέτες.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) εδώ και 10 μήνες, τόσο με επιστολές προς την Περιφέρεια Αττικής όσο και με σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το θέμα έχει «παγώσει» με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ 2013), η εξοικονόμηση που θα προέκυπτε από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) για τον κρατικό προϋπολογισμό θα κυμαινόταν από 171 έως και 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ η εξοικονόμηση θα ήταν αντίστοιχα μεταξύ 71 και 93 εκατομμύριων ευρώ.
Η ΠΕΜΗΝ στηλιτεύει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας Μ.Η.Ν. σε ιατρικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότησή τους. O πρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, Γιώργος Χρονόπουλος, τονίζει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση αυτή είναι καταφανώς παράνομη, αντίθετη στην υπουργική απόφαση και αντίθετη στην ακολουθούμενη από άλλες Περιφέρειες της χώρας πρακτική. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα που συνομολογούνται, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι εφόσον εκ μέρους των αιτούντων φορέων, μελών του Σωματείου μας υπεβλήθη νόμιμα σχετικό αίτημα, η Περιφέρεια Αττικής ως αρμόδια αρχή παρέλειψε τελικώς, να αποφανθεί επ’ αυτού, χωρίς να επικαλεστεί έλλειψη νόμιμης προϋποθέσεως, αντίθετα, μάλιστα, συνομολογώντας ότι οι φορείς πληρούν γενικά τις προδιαγραφές που προβλέπονται».
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, από την ανακοστολόγηση των επεμβάσεων σε ημερήσια νοσηλεία, το κόστος των επιλεγμένων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) του καταλόγου του ΕΣΥ μπορεί να μειωθεί έως και 80% σε ορισμένες , με μεσοσταθμική μείωση του συνόλου αυτών περί του 36%. Το υπόδειγμα της μελέτης εξέτασε την εξοικονόμηση που δύναται να προκύψει στη συνολική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την οριακή μεταβολή των ημερών νοσηλείας. Να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα, η ποσοστιαία εξοικονόμηση ανά γενική κατηγορία ΚΕΝ, εμφανίζει ότι η μεγαλύτερη πηγή αυτής προέρχεται από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις και από τις επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, οι οποίες αποφέρουν αθροιστικά άνω του 30% του συνολικού οικονομικού οφέλους, γεγονός που αποτελεί οδηγό στην προτεραιοποίηση των επεμβάσεων, οι οποίες οφείλεται να εξετασθούν άμεσα ως χειρουργεία ημέρας, χωρίς να υποεκτιμάται σε καμία των περιπτώσεων η σημασία διαχείρισης και των υπόλοιπων ΚΕΝ με ημερήσια νοσηλεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, την ώρα δεν υπάρχει ούτε μία M.H.N. στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου τα νοσοκομεία δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν 25.
Τα θετικά των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας
-κατακόρυφη μείωση των εξόδων για νοσηλείες -αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κλινών -περιορισμός των ράντζων λόγω κατάργησης της λίστας αναμονής στα νοσοκομεία -σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ