Σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει αυτή την ώρα αναλυτικά την Εθνική Στρατηγική και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Υγειας, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Η Αριστοτέλους, έστω και 14 μήνες μετά την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά της και να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, καθώς και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για ένα “Πρόγραμμα 100 σημείων δράσης”.
Ο Υπουργός Υγείας, αφού αναφέρθηκε στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα, με την ανοικτή αξιολόγηση, την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το προσφυγικό, παραδεχόμενος πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι ετεροβαρής για τα συμφέροντα του λαού, εκτίμησε πως υπάρχου υγιείς δυνάμεις και εντός του ΕΣΥ που μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας.
(από αριστερά) Στ. Βαρδαρός, Αν. Ξανθός, Γ. Μπασκόζος
“Εδώ και ένα χρόνο διαχειριζόμαστε έναν τομέα με τρομερά και συσσωρευμένα προβλήματα, έναν τομέα σε αστάθεια”, ανέφερε ο κ. Ξανθός, εκτιμώντας, όμως, ότι πλέον η πολιτική ηγεσία αισθάνεται πιο ασφαλής “οτι το 2016 μπορεί να είναι χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος υγείας και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες”.
Αναφέρθηκε εκ νέου στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με αυξημένη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό, υποστηρίζοντας ότι “με μικρά σταθερά βήματα μπορούμε να προσδοκούμε σε ανάταξη ΕΣΥ”.
“Δινουμε το σήμα ότι μια χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσεις μπορεί να βάλει άλλες προτεταιόητες, πέρα από την ικανοποίηση των υποχρεώσεων”, σημείωσε ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (εδώ).
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόκλιση των δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υποστήριξε πως, αν και υπολογίζεται να διευρύνονται κάθε χρόνο τα δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι δημόσιοι πόροι θα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς. “Για αυτό και πρέπει να αξιοποιούνται πόροι από την κοινωνική ασφάλιση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα”.
Πλέον, κατά τον κ. Ξανθό, θα ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, με ιεράρχηση των αναγκών, με εθνικό στρατηγικό σχέδιο και μακριά από πελατειακού χαρακτηρα κινησεις και «λίστες» πρόχειρα δημιουργημένες.
“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”, τόνισε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, υπογραμμίζοντας την απουσία τομεακού προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη το Υπουργείο Υγείας θα συνεργαστεί στενά με τις Περιφέρειες, ενώ τόνισε πως πρέπει να διερευνηθεί ποια νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν με εξοπλισμό, με το βάρος να πέφτει κυρίως στα περιφερειακά.
Ιδιαίτερη αναφορά στα πληροφοριακά συστήματα και τη διασύνδεση των δομών υγειας έκανε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για κομβικό σημείο και καταγγέλλοντας την αδυναμία των νοσοκομείων να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους.
“60 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους”, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι “έτσι δεν μπορεί να διοικηθεί συστημα, ειδικά στην ψηφιακή εποχή”. Επίσης, υπογράμμισε πως ο νέος νόμος για τις προμήθειες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς σωστή μηχανογράφηση.
Στους Άξονες Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας στη δημόσια υγεία, αναφέρθηκε ο αρμόδιος Γ.Γ. Ιωάννης Μπασκόζος.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός της διοικητικής διάρθρωσης, η διαχείριση μειζονων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα τα οινοπνευματώδη, η διατροφή και η φυσική άσκηση, καθώς και η ενδυνάμωση των επαγγελματιών δημόσιας υγείας.
Ειδικα για τον αντικαπνιστικό νόμο ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αριστότελους να τον εφαρμόσει, ενώ αναφέρθηκε στην αναμόρφωση, επικαιροποίηση και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για τη Δημόσια Υγεία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ