Σύγχυση επικρατεί σε πολίτες, φαρμακοποιούς και ιατρούς μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι από τα τέλη Μαρτίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα μέσω των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται θετικοί, αλλά δηλώνουν απροετοίμαστοι, οι γιατροί αναρωτιούνται πώς θα καταγράφονται τα κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι όλες οι λεπτομέρειες θα αναλυθούν τις επόμενες ημέρες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, Η εξαγγελία έγινε την Παρασκευή από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Στόχος είπε να υπάρξει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, πως δεν χρειάζεται συνταγογράφηση του τεστ, αλλά παρέπεμψε για την εξειδίκευση του μέτρου από εβδομάδα.
Όπως αποδείχθηκε όμως εκ των υστέρων δεν υπήρξε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΕΣ) εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι “η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα, που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.
Πάντως, σημειώνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας για τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος.
Ακόμη, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test, που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες. Στο μεταξύ τη Δευτέρα το πρωί, το Δ.Σ. του ΠΦΣ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και προφανώς θα υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα.
Ωστόσο, ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, εξέφρασε ανοιχτά σοβαρές επιφυλάξεις για το μέτρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το τσάμπα … τελείωσε!». Σχολίασε, δε, ότι τα φαρμακεία δεν γνωρίζουν από ποιον θα προμηθεύονται τα τεστ, με ποιο κόστος, πόσο θα χρεώνουν και ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των τεστ.
Άγνοια και επιφυλάξεις εκφράζουν και οι γιατροί. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλος δήλωσε πως πρέπει να εμπλακούν στην προσπάθεια και τα ιατρεία, καθώς πρέπει να υπάρξει καθοδήγηση των πολιτών στη χρήση των τεστ και φυσικά στη διαχείριση του περιστατικού, εφόσον το τεστ βγει θετικό. Και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το “αν οι πολίτες θα ενημερώσουν τις αρχές, αν το τεστ βγει θετικό”…
Κριτική για το θέμα ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπεύθυνος του τομέα υγείας και πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός δήλωσε ότι “δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test, στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ