Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Μ. Γκάγκα δηλώνει ότι “η πανδημία καλπάζει“, ενώ οι Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνης λένε ότι “είναι σε ύφεση και συρρίκνωση“!
Τα επιδημιολογικά στοιχεία πάντως που παρουσιάστηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση είναι σαφή:
Το αρνητικό είναι ότι υπήρξε αύξηση κατά 20 έως 30% στους θανάτους, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ έχει σταθεροποιηθεί και εκτιμάται ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει αποκλιμάκωση και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Το μείζον θέμα, που προκαλεί εύλογα ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, είναι ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία. “Είναι επόμενο ότι θα έχουμε αύξηση της κινητικότητας παιδιών και γονέων, γεγονός που προφανώς θα έχει επίπτωση στη διασπορά της νόσου”, σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.
Στόχος φέτος είναι προφανώς να μην χρειαστεί να διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση. Γι΄ αυτό και τα πρωτόκολλα έχουν αλλάζει ριζικά, με δεδομένο ότι αρκετά παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και οι ενήλικες. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 13% των μαθητών γυμνασίου.
Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη διενέργεια 2 αυτοδιαγνωστικών τεστ από τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα. Από την άλλη, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ, εκτός και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.
Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για περιοχές (κυρίως της Βόρειας Ελλάδας), όπου είναι αρκετά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού τόσο στους ενήλικες όσο και στους μαθητές. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες περιοχές (Αργολίδα, Αρκαδία, Ιωάννινα), στις οποίες το επιδημιλογικό φορτίο δείχνει να έχει αυξητική τάση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ