Την αντίθεσή της στη διαιώνιση της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Υγείας εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού στην Υγεία, ο οποίος παγιοποιεί το σημερινό τριτοκοσμικό ύψος των δημοσίων δαπανών (5% ΑΕΠ), διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Κοραή.
Όπως τονίζει, στον προϋπολογισμό του 2019 γίνεται μεταστροφή σε δύο βασικά μεγέθη που υποδηλώνουν ότι την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών την έχουν οι πολίτες και όχι το κράτος.
Το πρώτο, όπως εξηγεί, είναι η σταδιακή μείωση της Κρατικής Χρηματοδότησης στη Δημόσια Υγεία. “Χρόνο με το χρόνο η ανάληψη της υποχρέωσης λειτουργίας του συστήματος μεταφέρεται στους πολίτες με εισφορές και απ’ ευθείας πληρωμές. Πληρώνουμε ένα σκασμό φόρους και όμως η Κρατική Χρηματοδότηση μειώνεται” επισημαίνει. Σχετικά αναφέρει πως η μικρή αύξηση που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, ύψους 100 εκ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά στα φάρμακα.
“Το δεύτερο μέγεθος που διαφοροποιείται είναι η αύξηση των υποχρεώσεων για κάλυψη δαπανών από τους λειψούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων” συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι το 2019 προβλέπονται 1.200 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία – όσες θα είναι δηλαδή και οι αποχωρήσεις των επικουρικών, αλλά ούτε και αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι το όποιο έκτακτο προσωπικό προσληφθεί θα το φορτωθούν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων. “Εξαιτίας αυτού θα αναγκασθούν να περικόψουν άλλες λειτουργικές δαπάνες ζωτικής σημασίας” τονίζουν οι συνδικαλιστές, εξηγώντας ότι τα έσοδα των νοσοκομείων αναμένεται να είναι ακριβώς τα ίδια με φέτος.
“Πώς λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ αυξάνει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων που λέει η κυβέρνηση στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού; Πώς θα αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της επικοινωνιακά; Με τι χρήματα θα λειτουργήσουν οι 239 ΤΟΜΥ;” διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Τις ανησυχίες των συνδικαλιστών εντείνει, παράλληλα, η εκτίμηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες στο τέλος του έτους 2018 θα ανέλθουν στα 600 εκ. ευρώ. “Θηλιά στο λαιμό των Νοσοκομείων” καταλήγουν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ